Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Seks w rodzinie katolickiej
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-05-21, 12:50   #201
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez menorka Pokaż wiadomość
Twoim zdaniem to trafne porównanie? Wiara do jedzenia lub nie jedzenia czegoś? Bez przesady...
Nie porównujemy wiary do jedzenia tylko nie stosowanie się do zasad ustalonych przez jakiś nurt/filozofię przy jednoczesnym zaklinaniu się, że jest się praktykującym wyznawcą tego nurtu/filozofii. To jest jeden z popularnych w logice rodzajów dowodzenia (argumentacji).

Cytat:
Ja praktykuje i ktoś z boku może powiedzieć, że naginam sobie zasady jak mi się podoba, ale tak nie jest. Staram się żyć w zgodzie z Kościołem, ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane... Chociaż powiem że bardzo szanuje osoby, które potrafią do ślubu się powstrzymać.
A jak jest? Nie naginasz zasad, tylko je łamiesz, tak? I to jest ok? I jeszcze można się tłumaczyć, że jest się ułomnym człowiekiem, który niestety grzeszy... i nadal grzeszyć, z upodobaniem, a czy wiesz, że:

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Praktykujesz? Co? Nieważne spowiedzi i świętokradzkie komunie? Bo w oczach Kościoła są one świętokradzkie. Ale dla Ciebie pewnie nie i uważasz, że wszystko jest w porządku.

Naprawdę dobrze się z tym czujesz? Bo ja bym nie potrafiła tak oszukiwać księdza, Boga, samej siebie Dlaczego praktykujesz wiarę Kościoła, z którym nie zgadzasz się w tak istotnych kwestiach?
Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Przyjmując twoj sposob myslenia, mogę nie wierzyć w Jezusa, jako boga , ale byc katoliczką, bo akurat w całym katolicyźmie koncepcje dotyczące Jezusa wydają mi się "nie do końca przemyślane"
Własnie to jest dobry przykład i dobre pytanie.

Eva_ID - zazwyczaj podobają mi się twoje wypowiedzi bo mówisz często z sensem i widać, że po przemyśleniach, ale akurat w tym wątku jesteś typowym przykładem porzekadła "uderz w stół a nożyce się odezwą"... sama pisałaś, że jesteś "katoliczką" stosującą na stałe antykoncepcję.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:52
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując