2009-05-21, 12:50
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
Napisane przez menorka
Twoim zdaniem to trafne porównanie? Wiara do jedzenia lub nie jedzenia czegoś? Bez przesady...
|
Nie porównujemy wiary do jedzenia tylko nie stosowanie się do zasad ustalonych przez jakiś nurt/filozofię przy jednoczesnym zaklinaniu się, że jest się praktykującym wyznawcą tego nurtu/filozofii. To jest jeden z popularnych w logice rodzajów dowodzenia (argumentacji).
Cytat:
Ja praktykuje i ktoś z boku może powiedzieć, że naginam sobie zasady jak mi się podoba, ale tak nie jest. Staram się żyć w zgodzie z Kościołem, ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane... Chociaż powiem że bardzo szanuje osoby, które potrafią do ślubu się powstrzymać.
|
A jak jest? Nie naginasz zasad, tylko je łamiesz, tak? I to jest ok? I jeszcze można się tłumaczyć, że jest się ułomnym człowiekiem, który niestety grzeszy... i nadal grzeszyć, z upodobaniem, a czy wiesz, że:
Cytat:
Napisane przez Nija_
Praktykujesz? Co? Nieważne spowiedzi i świętokradzkie komunie? Bo w oczach Kościoła są one świętokradzkie. Ale dla Ciebie pewnie nie i uważasz, że wszystko jest w porządku.
Naprawdę dobrze się z tym czujesz? Bo ja bym nie potrafiła tak oszukiwać księdza, Boga, samej siebie  Dlaczego praktykujesz wiarę Kościoła, z którym nie zgadzasz się w tak istotnych kwestiach?
|
Cytat:
Napisane przez Elfir
Przyjmując twoj sposob myslenia, mogę nie wierzyć w Jezusa, jako boga , ale byc katoliczką, bo akurat w całym katolicyźmie koncepcje dotyczące Jezusa wydają mi się "nie do końca przemyślane"
|
Własnie to jest dobry przykład i dobre pytanie.
Eva_ID - zazwyczaj podobają mi się twoje wypowiedzi bo mówisz często z sensem i widać, że po przemyśleniach, ale akurat w tym wątku jesteś typowym przykładem porzekadła "uderz w stół a nożyce się odezwą"... sama pisałaś, że jesteś "katoliczką" stosującą na stałe antykoncepcję.
Czas edycji: 2009-05-21 o 12:52
|
|
|