2009-05-21, 15:36
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
Napisane przez menorka
Wiem jakie są warunki dobrej spowiedzi...
Klarissa to może Ty mi wytłumacz. Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? Przecież wtedy spowiedź jest nie ważna... Albo jak mam swojemu rozumowi wytłumaczyć, że seks to grzech skoro mój rozum twierdzi że nie grzech? To nie jest takie łatwe jak wam się wydaje. Wy to widzicie tylko tak, że ja sobie zasady Kościoła chce pod moje zasady nagiąć, a naprawdę to nie takie łatwe.
Chodzę do Kościoła, modlę się, nie wstydzę się swojej wiary, rozmawiam o niej, pomagam potrzebującym, chodzę do spowiedzi, staram się żyć zgodnie z przykazaniami, staram się pracować nad swoją wiarą, staram się być dobrą katoliczką. I najważniejsze wierzę w Boga.
No ale jest to jedno ale...
w sumie 2.
Seks i antykoncepcja...
I tutaj sama już kilka razy się zastanawiałam nad swoją wiarą... Ale ja po prostu nie umiem tego uważać za grzech, nie umiem się z tego wyspowiadać. Robię to z miłości więc jakim cudem mam uważać że to grzech?
Seks uważam za grzech jeśli są to nic nieznaczące numerki... ale jeśli kocham mojego Tżta i uprawiam z nim seks to dlaczego mam żałować?
A wiara w Boga i Kościół to rzeczy ważne dla mnie.
|
Możesz żałować, że nie żałujesz i wzbudzić żal niedoskonały, ze strachu przed piekłem czy jak to tam było, nie pamiętam 
Ale musisz postanowić poprawę i szczerze starać się dotrzymać obietnicy - jeżeli chcesz żeby rozgrzeszenie było ważne w oczach Kościoła.
A Twój rozum niestety mnie ma tu nic do rzeczy, bo będąc katoliczką musisz uznać autorytet Kościoła. Musisz uznać, że są ludzie mądrzejsi od Ciebie, których natchnął Duch Święty i dlatego nauczają tak, jak nauczają. Także w kwestiach antykoncepcji i seksu przed ślubem. KK uważa, że dysponuje najlepszymi, najpewniejszymi środkami potrzebnymi do zbawienia.
Czas edycji: 2009-05-21 o 15:41
Powód: literówka
|
|
|