|
Rozeznanie
|
Re: Olejek łagodzący
margo napisał(a):
> 
> Już tłumaczę o co mi chodzi W aptece często można spotkać rozmaite olejki w małych buteleczkach (np. różany, z drzewa herbacianego, kokosowy) Zastanawiałam się, który z nich ma właściwości łagodzące, niwelujące zaczerwienienia po nałożeniu na podrażnione miejsca, itp.
> 
jesli piszesz o rozanych, z drzewa herbacianego czy kokosu, to napisze tak: rozane jak i z drzewa herbacianego to olejki eteryczne, byc moze produkt nosi ich nazwe, bo zawiera te olejki, jesli chodzi o kokos, to moze byc to tylko olej roslinny, bo takowy naturalny eteryczny nie istnieje lub jakis zapach kokosowy rozpuszczony w jakims tam tluszczu. Nie wiem jakie przeznaczenie jest tych olejkow aptecznych, producent pewnie zaznaczyl jesli nie, to ten kokosowy jesli nie jest to naturalny olej roslinny, to jest to najprawdopodobniej syntetyczny zapach w jakims tam tluszczu, ktory jako sam kokos nie bedzie mial pielegnujacych wlasciwosci. Jesli chodzi producentowi o czysty olej kokosowy, to nadaje sie dla dojrzalej, suchej, pekajacej skory. Wersja na zimno tloczona jest prawie nieosiagalna, wiec jesli jest to wersja rafinowana, to na zapach kokosu nie mozna liczyc, najwyzej dodatek syntetycznego.
Olejek rozany, ktory jest w tym produkcie to dodatek (bo olejow roslinnych z rozy nie ma) 100% olejku eterycznego rozanego lub jak wersja z kokosem, syntetyczny. Roza polecana jest skorze suchej, delikatnej, sklonnej do zapalen, couperose, dziala sciagajaco, hamujaco na zapalenia, wzmacniajaco, regenerujaco. Historia z olejkiem z drzewa herbacianego jest podobna jak z poprzednimi, z ta roznica, ze jego przeznaczenie jest inne, nadaje sie dla skory tlustej, zanieczyszczonej, luszczacej sie, dziala hamujaco na zapalenia, antyseptycznie. Zeby stwierdzic jakie sa to olejki czy naturalne czy nie i w jakich tluszczach one sa zawarte, to trzeba znac sklad calego produktu. Inaczej pomoc Ci nie moge, tak samo jak opisac inne olejki, bo nie znam ich, nie wiem jakie sa, nie orientuje sie co w aptece w Polsce sprzedaja (nie mieszkam w Polsce).
Nie wiem jakie to ma miec przeznaczenie, co pisze producent i do czego Ty chcesz konkretnie je uzyc, to ciala, twarzy? Jesli chodzi o twarz, to ostroznie! A jak bedziesz miec sklad chocby jednego to daj znac, zobaczymy co to jest dokladniej.

a jeszcze cos, jesli to sa takie malenkie buteleczki z ciemnego szkla 5 czy 10ml, to moga byc to olejki zapachowe (takie podobne jak sprzedaje sie olejki eteryczne), takich nie wolno czystych uzywac na skore, tylko trzeba je rozcienczac i to najlepiej w oleju roslinnym.
pozdrawiam
|