Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Bakłażan faszerowany
składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
250 g twarogu
sok z połówki cytryny
3 ząbki czosnku
1 mały jogurt
pół łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu skórką do góry. Piec przez około 15 minut.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut.
|