2009-05-26, 15:59
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez ardianekkk
no ale skoro zaproponowal mi nienormowany czas pracy (tj w umowie nei sa podane godziny pracy) to moze mnei sciagnac o ktorej i kiedy chce a ja mam inne zobowiazania (szkole), poza tym jest do 1/2 etatu a powiedzial ze codziennie mam obowiazek mimo to przychodzic na godzin 8, zupelnie mi to nie odpowiada. nie moge sie na to zgodzic za wszelka cene zeby tylko mnie z urzedu nie wywalili, co w takiej sytuacji?
|
najlepiej dowiedz się w UP czy musisz podejmować pracę u niego na takich warunkach, wydaje mi się że nie bo to już jest umowa z pracodawcą nie z UP i Ty ją podpisujesz. Chociaż z drugiej strony jueśliby to pracodawca zrezygnował z Ciebie po stażu to musiałby na ten okres zatrudnić inną osobę skierowaną z UP, całkiem mu nie znaną.
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------
Cytat:
Napisane przez Nija_
Na pewno rezygnując ze stażu nie trzeba zwracać pieniędzy, które otrzymało się za swoją pracę  Ten temat jest na tym wątku poruszany już chyba dziesiąty raz. Trzeba zwrócić koszty poniesione przez UP, czyli koszty badań lekarskich. Być może w niektórych przypadkach również bilety, za które UP płacił.
Jeżeli ktoś rezygnuje ze stażu, bo znalazł pracę - OK. Jeżeli ktoś rezygnuje bo tak mu się zachciało - zostaje wyrejestrowany z UP.
W moim UP jest tak, że po stażach w urzędach itp. stażysta nie ma co oczekiwać, że zostanie zatrudniony. Ale jeżeli stażysta sam znajdzie sobie "pracodawcę", który przyjmie go na staż, to ten pracodawca jest zobowiązany później zatrudnić stażystę na 6 miesięcy. Podpisuje takie zobowiązanie w momencie przyjęcia bezrobotnego na staż.
|
dokładnie, tylko chyba nie tyle na 6 miesięcy musi zatrudnić potem tylko na tyle samo ile trwał staż
|
|
|