Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Różnica zdań
Wątek: Różnica zdań
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-05-29, 16:07   #3
gunia 23
Rozeznanie

Dot.: Różnica zdań

Myślę, że powinnaś dokładnie przemyśleć chęć posiadania dwóch psów i kota. Usiądź na spokojnie z chłopakiem i odpowiedzcie na takie pytania:

-czy jesteście w stanie zapewnić psom codzienne spacery dostosowane do ich potrzeb? (nie wiem jakiej rasy "brytana" chcielibyście mieć i tu głównie o niego mi chodzi, ale licząc średnio 4 spacery, jeden taki minimum 45 minut)
-czy w razie pilnego wyjazdu będziecie mieli z kim zostawić zwierzęta?
-czy stać Was będzie na opiekę weterynaryjną (wizyty co pół roku jak nic się nie dzieje, a do tego psy się kiedyś zestarzeją i może się zdarzyć, że któryś będzie zmuszony odbywać częste wizyty u weta lub brać specjalistyczne leki co kosztuje) oraz na prawidłowe karmienie (koszt około 200 złotych miesięcznie na jednego psa) ?
-przez ile godzin w ciągu doby jesteście w domu?
-czy moglibyście zarezerować czas na pielęgnację szaty obu psiaków?
-jaki tryb życia prowadzicie (jak spędzacie wolny czas, czy uprawiacie jakiś sport) i jakie macie warunki mieszkaniowe (trzymanie takigo zwierzyńca np. w kawalerce nie jest idealnym rozwiązaniem)

Jestem właścicielką dwóch suczek w typie jamnika i powiem Ci szczerze, że jest z nimi dużo roboty, choć to miła robota bo kocham je bardzo. W zasadzie jestem czasami uziemiona jeśli moi rodzice nie mogą z nimi zostać. Jedna sunia jest już wiekowa, schorowana i wydajemy na nią miesięcznie około 300 złotych na same lekarstwa i wizyty u weta. Dobrze, że chociaż mogę je zostawić w mieszkaniu na 4-5 godzin bo są grzeczne i ani nie niszczą, ani nie wyją.

Jeśli uznacie, że jesteście w stanie podołać tym wszystkim obowiązkom to rozważcie oprócz yorka jakąś spokojną, dużą rasę, która nie jest predysponowana do dominacji. Nie wiem o jakich dużych rasach myślycie, wtedy mogłabym coś doradzić.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując