Przepis ( Z serii 6999 i 1) "Pudding-Wulkan"
Stałem się szczęśliwym nabywcą Książki Kucharskiej na CD z 7000 tysiącami przepisów kulinarnych, więc pozwolę sobie od czasu do czasu zamieszczać jakiś interesujacy i myślę smakowity przepis.
Na początek może coś wybuchowego: "Pudding - wulkan" Potrawa pochodzi wprost z kuchni węgierskiej:
Pudding-wulkan
Składniki:
6 jaj
rum
150 g cukru pudru
1/2 litra słodkiej śmietanki
80 g utartej czekolady
masło
150 g utartych migdałów
tarta bułka
4-5 kostek cukru
Przyrządzenie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Następnie kolejno wmieszać do piany żółtko, czekoladę i migdały. W formie wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką gotować przez jedną godzinę w kąpieli wodnej. Wysunąć na półmisek, przybrać bitą śmietaną i na środku poukładać nasączone rumem kostki cukru, które należy zapalić podczas podawania potrawy na stół.
Smacznego
|