2009-06-01, 21:48
|
#7
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 79
|
Dot.: dekorowanie tortow
asiulkaa pianki marshmallow to u nas chyba pianki jojo np., ale nie daję sobie ręki uciąć:P
A co do masy, to ja polecam cukrową, przy czym ona jest bardzo zwarta i na pewno mniej plastyczna niż ta o jaką autorce wątku chodzi. Używam jej przede wszystkich do tortów w stylu angielskim.
Ja wypróbowałam przepis Dorotyxx z forum cincin i jestem bardzo zadowolona.
Masa cukrowa:
800 gram cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
100 gram glukozy
W wodzie rozpuścić żelatynę i postawić na małym ogniu, dodać glukozę, mieszać, aby się połączyło. W żadnym wypadku nie gotować! Ostudzić, dodać cukier puder, zagnieść na gładką masę i do dzieła
Można cudeńka z niej wyczarować np. takie-> http://i160.photobucket.com/albums/t...tedGraphic.jpg
|
|
|