Tabletki a podwyższony poziom cholesterolu
Czy tabletki antykoncepcyjne mogą powodować wzrost całkowitego cholesterolu i frakcji LDL?
Otóż od dwóch lat biorę Marvelon i ostatnie wyniki mam kiepskie. Poziom LDL i całkowity cholesterol są przekroczone. Rok temu kiedy robiłam badanie, wyniki były lekko przekroczone. U mnie w rodzinie mama i babcia mają podwyższony cholesterol, ale równiez nieznacznie.
Zastanawiam się więc gdzie leży problem. Ginekolog skierowala mnie do lekarza I kontaktu. Powiedziała mi, że odpowiednia dieta + ruch powinny pomóc, ale powinnam to konsultować z lekarzem rodzinnym. Zaproponowala zmiane tabletek na Yasminelle dopiero, kiedy wyniki po 3 miesiącach nie będą lepsze.
Stąd moje pytanie, czy zmiana tabletek pomoże i co robić, żeby zbić cholesterol. Nie mam nadwagi, uprawiam sport 3 razy w tygodniu - to min, nie żywię się hamburgerami i pizza. A statyn nie chciałabym zacząć brać w wieku 22 lat, bo często stosuje się je już do końca zycia.
Za bardzo nie wiem co robić, gdyż wysoki poziom cholesterolu źle nie wróży naczyniom wieńcowym...