2004-04-25, 09:12
|
|
Zakorzenienie
|
Re: co jak przestane brać DIANE-35 ?
Droga Reniu, myślę że dobrze robisz odstawiając Diane, podobno nie powinno się jej brać dłużej niż rok? Te pigułki są starszej generacji i zawierają sporo hormonów, a zatem lepiej już zacząć je odstawiać. Myslę że osłabienie libido może mieć związek z braniem Diane - czytałam że niektóre kobiety obserwują takie reakcje. Co do stanu skóry po odstawieniu, to myślę że niestety, nie da się tu nic przewidzieć, każda skóra reaguje inaczej. NIektóre kobiety nie mają żadnych problemów z cerą, ale czytałam już na forum wypowiedzi kobiet, u których odstawienie tabletek to był koszmar i silne pogorszenie cery. NA pociechę powiem Ci, że raz w zyciu musiałam odstawić pigułki na pół roku ze względów zdrowotnych, i nie miałam najmniejszych nawet problemów z cerą (wprawdzie nie biorę Diany tylko cilest). Jeśli nie planujesz jeszcze na razie dzieci, to poproś swojego ginekologa o pigułki z małą ilością hormonów, które również mogą poprawiać stan cery. NIe mamy wpradzwie na rynku jeszcze tych najnowszych, z małą ilością hormonów i działaniem antyandrogennym (czytałam w jakieś gazecie osatnio że mają wreszcie się pojawić w Polsce, może Justy coś wie na ten temat). Moje koleżanki po pewnym czasie zażywania Diany przechodziły na lżejsze pigułki, lekarze chyba najcześciej zapisują Logest i Cilest. Twój lekarz powinien Cię przebadać i coś doradzić.
Przy odstawieniu pigułek najlepiej nie zaczynaj używać kosmetyków do cery trądzikowej, skoro masz cerę wrażliwą, najlepiej jakies delikatne, nieagresywne preparaty z apteki. A już z własnego doświadczenia radzę się przyjrzeć własnej diecie, mój organizm nie toleruje wielu rzeczy, i choć jako nastolatka miałam piękną cerę, po 20 roku życia zaczęło sie psuć, dużo czasu kosztowało znaleznienie winowajcy, u mnie to alergia pokarmowa (właśnie dziś mam gębę jak burak bo znów jadłam to co nie trzeba i nawet super łagodny tonik dla suchej skóry szczypie jak szalony ).
Pozdrawiam