Zakorzenienie
|
Allegro - praktyki które bulwersują Was na Allegro.
Nie wiem czy tytuł nadałam odpowiedni, ale jako że jest wątek Jakie zachowania bulwersują Was w perfumeriach, to czemu nie na Allegro - tutaj częściej zaglądam.
Taki wątek do marudzenia, te większe i te mniejsze. Wiem że niektórzy sprzedawcy nas podczytują to kto wie może wezmą sobie uwagi do serca.
Ja zacznę od takich niewielkich uwag, moich żali:
- denerwują mnie tytuły aukcji pisane CAPS LOCK-iem, o wiele łatwiej czyta się tytuły pisane normalną czcionką.
- zdecydowanie wolę aukcje ze zdjęciem(miniaturką również), zresztą jak każda z Nas chyba, nawet jeśli jest możliwość poproszenia na maila o zdjęcia, wolałabym mieć chociaż jedną fotkę od razu w aukcji, nie lubię czekać aż ktoś mi odpisze, w tym czasie ktoś może mi zwinąć perełkę.
- wkurza mnie czasem jeśli cały opis aukcji to jest informacja o sprzedającym, a gdzieś tam w uwagach o dostawie- opis co to jest, albo gdzieś między całym natłokiem danych.
- preferuję wpłatę na konto i zdecydowanie wolę jeśli w mailu zwrotnym z Allegro konto jest już podane, albo jeszcze lepiej w aukcji, nienawidzę czekać na informację z numerem konta, czasem czekam na odpowiedź kilka dni.
- idąc tropem wpłat na konto, niektórzy sprzedawcy, nawet Ci który zajmują się sprzedażą dużej ilości perfum dopuszczają tylko przesyłkę za pobraniem, wielka szkoda, wolę wpłacać na konto niż płacić listonoszowi. Dziwi mnie że niektórzy tylko taką opcję dopuszczają.
- wprowadzanie w błąd opisem, w opisie woda taka i taka pojemność 50ml, cena dość przystępna - wchodzę na aukcję a tam 20ml/50ml, podobnie z aukcjami woda X 4ml w miniaturze aukcji zdjęcie flakonu - myślę: "fajna miniatura, cena też ok", wchodzę a tu zonk, to lana próbka robiona z dużego flakonu - ma to miejsce tylko przy takich pojemnościach 4-5ml, które są zbliżone do pojemności miniatur
- sprzedający daje możliwość wyboru wysyłki paczka czy list, wypełniam formularz dostawy ze chcę paczkę bo to fiolki i co przychodzi ... list (listy polecone są obijane pieczątkami, stąd wolałabym żeby szło paczką) - na moje pytanie czemu nie wysłali paczką skoro o nią prosiłam i jest możliwa w opcjach wyboru - że to jedno i to samo przecież, jak zamówienie byłoby większe to by w pudełku wysłali 
- Dla niektórych sprzedawców Parfum i Eau de Parfum to jedno i to samo i w tytule wrzucają Parfum, oferując EDP
- używanie formy, "mam do sprzedania perfum... " przez sprzedawców zapachów, sklepy, hurtownie, perfumerie
- nie podawanie w tytule/opisie pojemności
- mocne zawyżanie cen przesyłki. OK, rozumiem, nie podoba mi się, nie akceptuję, kupować nie muszę, ale 15zł za wysyłkę paczką priorytetową jednego flakonu, (gdzie łaskawie nadają paczkę po 5 dniach od wpłaty na konto, to w takich przypadkach co to za priorytet.) - to takie pojedyncze przypadki.
- owijanie flakonu jedynie w chusteczkę higieniczną/ręcznik papierowy? i tak wrzucone do koperty, od kiedy to uodparnia na uderzenia i wstrząsy? Chociaż odrobinę folii bąbelkowej. - to raczej spotyka się u niedoświadczonych sprzedawców, oferujących flakony ze swoich zbiorów.
A tak na marginesie, zastrzeżenie do Allegro - mogliby wreszcie rozdzielić zestawy na damskie i męskie i powrzucać je do zapachów dla kobiet i dla mężczyzn. Niektóre firmy mają zapach o tej samej nazwie dla kobiet i dla mężczyzn, jak jeszcze nie ma fotki, trzeba się wczytać w opis, tracić czas , zresztą po co mi przeglądać męskie zestawy 
Pisałam kiedyś do nich w tej sprawie jeden mail nic nie zmienił
Edytowane przez bluegirl
Czas edycji: 2009-06-04 o 14:41
|