2009-06-10, 23:20
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: boże ciało?
Cytat:
Napisane przez Fresa
Jeśli już, to powinno być: panimajesz 
(ja panimaju, ty panimajesz, on panimajet...)
|
Tak, jeżeli mówimy o języku rosyjskim.
Panimaju jest też pewnego rodzaju regionalizmem wystepującym na wschodnich rubieżach Polski, dość często spotykanym i co więcej - nie tylko w środowiskach wiejskich 
Cytat:
Napisane przez Jeanne90
To, że pozują ludzi lepszych, niż inni, a w rzeczywistości bardzo często są zepsuci. Ateiści i antyteiści nie kryją się pod maską miłosierdzia, bogobojności i uczciwości. Zaraz z braku argumentów zarzucicie mi to, że generalizuję.
|
Pewnie, że generalizujesz.
Moi sąsiedzi nie uczestniczą w obowiązku mycia klatki schodowej, pomimo poinformowania ich o konieczności odwalenia co trzeci miesiąc pańszczyzny, nie zrobili tego ani razu. (Ale nie generalizuję, że wszyscy ŚJ to brudasy )
Spotkałam bardzo agresywnych ateistów, przekonanych o swojej wyższości intelektualnej i światłych umysłach, w tym jeden znajomy ateista jest głupiomądry (ale nie generalizuję, że wszyscy ateiści plują jadem i uważają się za nadludzi, po prostu te konkretne osoby, o konkretnych nazwiskach tak się zachowują)
Spotkałam katolików robiących koło tyłka kościołowi, ale wiem, że ludzie są różni... bo spotkałam i fantastycznych, tak jak znam fantastycznych ateistów, śj, żydów...
Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s
W tej chwili to ty - jak mniemam jako ateistka - robisz to, co zarzucasz katolikom, czyli kreujesz się na osobą lepszą od innych.
|

Nie tylko lepszą, ale i sprawiającą wrażenie osoby, która jako jedyna (oprócz osób myślących identycznie ) doznała iluminacji i poznała Prawdę...
Cytat:
Napisane przez Serendipity
Absolutnie nie mam nic do tego, że ktoś jest wierzący, ale już mam w momencie, gdy zakłóca mi tym spanie/oglądanie tv, czy cokolwiek mam ochotę robić w tym dniu, jako osoba niewierząca.
|
Mi nie przeszkadza minaret, dzwony w kosciele, procesja katolicka czy prawosławna (czy jakakolwiek inna) - w sumie ludzie mają jakąś głebszą ideę.
Wkurza mnie wrzeszcząca sąsiadka pod oknem, która bezsensownie (i głośno) kultywuje rozsiewanie plot lub porad dobrego ogrodnika