2006-02-12, 12:47
|
#1
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 081
|
Sernik na zimno
To mój debiut na "Moim gotowaniu". Wiele osób pyta o przepis na sernik, wiec podaję tutaj. Zaraz podam jeszcze przepis na Tiramisu, ale to w nowym wątku. 
Składniki:
2 serki waniliowe najlepiej firmy Rolmlecz
1 opakowanie masła roślinnego
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
3 galaretki ( jeżeli dodajemy do środka galaretkę to przygotowujemy jedną galaretkę w szklance wody)
opakowanie truskawek ( lub innych owoców według uznania)
paczka biszkoptów
1 szklanka mleka przegotowanego
3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
masło+ żółtka+cukier puder+ cukier waniliowy ucieramy na krem ( musi być super utarty)
Z białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy ją do kremy, potem ciągle mieszając stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku (wystudzona), na koniec dodajemy ser (po pół opakowania i mieszamy). Nie przejmować się, że wyszło nam coś o konsystencji mleka! Wstawiamy masę do lodówki na chwilę by masa nieco zgęstniała. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Kiedy masa jest już konsystencji jogurtu, wlewamy ją do tortownicy na biszkopty. Potem do środka dodajemy co chcemy (np.rodzynki.orzechy, galaretkę). Wsadzamy to do lodówki by masa bardziej się zsiadła. Potem na wierzch kładziemy owoce i zalewamy półgęstą galaretką. Wsadzamy sernik do lodówki i trzymamy go tam 12 h.
Smacznego
__________________
Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami.
|
|
|