Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Lingwistyka stosowana
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-06-30, 15:14   #5
Iluzytowa melancholiczka
Raczkowanie

Dot.: Lingwistyka stosowana

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Np na ug lingwistyka jest skierowana bardziej na tłumaczenia więc tam zapewne trzeba osobno robic uprawnienia nauczycielskie .
Jesli natomiast jestes na nauczycielskiej spec. to oba jezyki są na takim samym poziomie więc uzyskuje się z obu . No chyba ze jakas konkretna uczelnia przewiduje inaczej . Najlepiej zadzwonic do dziekanatu i spytac
Dziękuję

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

[/COLOR]Studiuję filologię niemiecką. Studiując jeden język jest ciężko, bo jest mnóstwo nauki, a co tu mówić o drugim. Jestem zdania,że lepiej wyuczyć się jednego na perfect , a nie dwóch tak średnio.

Wg mnie lepszą opcją jest Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych. Sama tam studiuję i lepiej przygotowuje niż uniwerek, bo my mamy więcej praktyki (o połowę więcej) , niż na uniwerku . Lepiej mieć więcej praktycznych, niż opisowych. Bo każdy może poczytać teorię, a kto zrozumie ? Trzeba to wyćwiczyć No i dodatkowo masz pedagogikę i psychologię, więc później nie musisz dodatkowo studiować , żeby uczyć w szkole.[/QUOTE]

Nie zgodzę się z Tobą. Mój niemiecki jest już na wysokim poziomie, a poza tym jeśli ktoś chce, ma zapał do nauki i jest zdolny, to da radę. A poza tym co to jest nawet znajomość 2 języków w dzisiejszych czasach? To minimum. Ja chcę nauczyć się dwóch języków, a więc NKJO odpada. Co do tej specjalności, to przecież chyba wystarczy, że wybiorę specjalność nauczycielską, a nie tłumaczeniową?
Hmm, z tą praktyką to faktycznie masz rację, już dużo słyszałam, że pod tym względęm NKJO jest świetne, ale ja chcę studiować lingwistykę stosowaną... A można wiedzieć, w jakim mieście studiujesz?