2006-02-14, 06:43
|
#12
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: urodzinki dziecka
Cytat:
Napisane przez malgosia80
beliczek : śledzie po kaszubsku własnej produkcji
a jak, a jak????? proszem o przepis
a jesli Pani menu za malo miesiste ( bo drob czy inna ryba to przeciez nie jest mieso  ) to moze kawal dobrej wolowiny natrzec musztarda i upiec w piekarniku? do tego pieczone ziemniaczki...
|
świeże płaty śledziowe (niesolone!!) trzeba posmarować musztardą gruzboziarnistą i posolić oraz popieprzyć. Zwinąc jak na rolmopsy i ciasnoułożyć w garnku. Zalać marynatą: słoiczek ketchup + 3 cebule pokrojone w piórka i usmażone na złoto na oleju + 0,5 szkl. octu + 0,5 szklanki cukru + 1 szkl wody. Tą marynatą zalewamy śledzie w garnku i zagotowujemy wszystko razem. SZybko zestawiamy garnek z kuchenki. Kiedy wystygnie, delikatnie przekładamy delikatnie do pojemnika szczelnego i wstawiamy do lodówki. Najlepsze tak po 5-6 dniach. Smacznego. Przepis na 1,5 - 2 kg świeżych śledzi
|
|
|