2009-07-06, 13:07
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Życie z WZW C
Cytat:
Napisane przez Dotka90
Aha, jeszcze jedno: jak się dowiedział o chorobie? Tzn. na podstawie jakiego wyniku badania?
Wyszło mu po prostu dodatnie anty-hcv? Czy dodatnie HCV RNA?
Jeśli tylko to pierwsze, to będą mu jeszcze robić badania na HCV RNA, bo jest ono bardziej wiarygodne niż dodatnie anty hcv.
Dodatnie anty hcv może się pojawić np. kiedy wirus był w organizmie, ale został samoistnie zwalczony, czasami tak bywa. Dlatego dla pewności wykonuje się badanie HCV RNA, żeby mieć pewność, że pacjent jest chory, a nie jest np. jedynie nosicielem.
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------
Jak to nie ma? Oczywiście, że są. Interferon, rybawiryna, copegus.
Leczenie interferonem i rybawiryną jest najpopularniejsze, a skuteczność ma całkiem niezłą.
Interferon przyjmuje się w postaci cotygodniowych zastrzyków domięśniowych, a rybawirynę w tabletkach.
|
no więc, miał już robione też RNA i też wyszło dodatnie, a dowiedział się oddając krew w wojsku, badając ją zauwazyli że nie jest wszystko w normie jak powinno i wezwali go aby poinformowac ze wykryli anty HCV,potem zrobili RNA i wyszlo dodatnie
no widzisz, a ja w necie przeczytałam że owszem leczy sie interferonem i rybawiryną ale na wiekszosci stronach pisało ze to spowalnia wirusa ale mało kto wychodzi z leczenia w pełni zdrowy, dlatego wlasnie zalezalo mi na opinii kogoś kto ma styczność z tym na codzień.
Dziekuje Ci bardzo za informacje, naprawdę 
a przepraszam że tak zapytam, czy Ty zostałaś wyleczona? bo wnioskuję, że to właśnie Ty miałaś styczność z tą chorobą a nie ktoś z Twoich znajomych,
|