Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kolorowe soczewki kontaktowe, wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-07-08, 13:39   #2277
mila1122
Zakorzenienie

Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez Clary Pokaż wiadomość
Hej Ja równiez skusiłam sie na kolorowe soczewki ale nie wiem jak beda u mnie wygladac bo mam baaardzo ciemne oczy i na dodatek duze
Dzisiaj przyszła mi paczka (soczewki zamowilam na necie z firmy geooptica zielone ) tylko mam kilka pytan.. Mam nadzieje ze mi pomozecie
1. Jak sie w ogole zaklada takie soczewki (???) Bo takie grzebanie w oku troche sadystyczne jest xp
2. Czy to jest niebiezpieczne? Bo moja rodzica jak sie dowiedziala ze kupilam takie soczewki najpierw mnie wysmiala, a potem mi mowili ze to napewno nie jest zdrowe i ze moge dostac jakiejs choroby (dodam ze nie mam zadnej wady oka i soczewki kupilam bez mocy i bez wczesniejszej wizyty u okulisty)
3. I to chyba najwazniejsze pytanie. Czy do soczewek konieczne sa pojemniki do ich przechowywania i ten płyn do soczewek? Bo ja niestety takiego nie posiadam a nie chce mi sie zamawiac od nowa z internetu i płacic za przesyłki (chyba ze mozna to kupic w apatece) Pozatym te soczewki przyszły w takich małych szklanych słoiczkach ktore sa wypełnione chyba sola fizjologiczna i tak sobie pomyslalam ze moglabym je tam chowac? Jak myslicie? Bardzo was prosze odpowiedzcie na moj post bo chcialabym juz załozyc soczewki i pokazac wam fotke ale narazie sie wole za to nie zabierac bo nie wiem gdzie je potem schowac :P

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Sorki za tyle pytan ale mam jeszcze jedno Wiecie moze jak "uwolnic" te soczewki ze słoiczka? Bo po 1 nie da sie go za bardzo otworzyc a po 2 nawet gdybym otworzyla to soczewka nie przejdzie przez ten maly otwor xp Błagam niech ktos mi odpowie bo te soczewki sa takie piekne i juz chce je zalozyc
1. w google wpisz ,,zakładanie soczewek" i bedzie mnostwo stronek pokazujących Ci jak to sie robi, jednak pierwszy raz bardzo dobrze jakbys zalozyla i zdjęła u okulisty. Wieksza pewnosc siebie .
2.osoby które maja soczewki są bardziej narazone na choroby oczu takie jak np . zapalenie spojowki czy cos podobnego. Bezpieczne moze byc bardzo gdy nie przestrzegasz higieny. oraz wtedy kiedy kupujesz soczewki nie znajac swwojej krzywizny oka. Powinnas pojsc do lekrza, zapytac sie czy nei ma zadnych rpzeciwskazan abys je nosila. Bo kupowanie ,,na wlasna reke" bez konsultacji z lekarzem nie jest dobre. Także lepiej jakbyś sie przeszła do okulisty najpierw.
3. ;D niestety musisz kupić płyn i pojemniczek. Najczęściej pojemniczek dodawany jest razem z płynem. Nie mozesz kupic w zakladzie optycznym, jesli nie chesz placic za przesylke? za kazdym razem jak zdejmujesz soczewki musza one być w nowo wlanym płynie , wiec wkładnie soczewek do słoiczka nic nie pomoze. trzeba zakupić płyn bo uzywanie wciaz tego samego moze byc niebezpieczne. sama pomyśl jak jakieś paproszki się tam zbiorą i włożysz, wyjmiesz bedzie ich coraz wiecej i włozysz tą soczewke na oko? ile masz lat tak w ogole i jakie soczewki zamowilas sobie?
możesz zadawać pytania

Edit:
Ma ktoś może zdjęcia Acuvue 2 J&J warm honey na zielonych oczach?
Chciałabym bardzo mieć miodowe oczy ale nie chce wyglądać przerazajaco ;D

Edytowane przez mila1122
Czas edycji: 2009-07-08 o 14:55
mila1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując