Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dezodoranty / antyperspiranty bez aluminium
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-07-09, 18:46   #1
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Dezodoranty / antyperspiranty bez aluminium

Oryginalny post z informacjami na temat toksyczności soli aluminium stosowanych powszechnie w antyperspirantach znalazłam na blogu Mama Vision:

http://www.mamavision.com/mamavision...-aluminum.html

oraz dwa interesujące linki:
(po angielsku)
http://naturalmedicine.suite101.com/...m_in_deodorant

oraz

http://www.sciencedaily.com/releases...0831210302.htm

W tym ostatnim na końcu znajdziemy informację:

"However, we have no direct evidence that the aluminium measured in these breast biopsies originated from antiperspirant. An alternative explanation might be that tumourous tissue acts as a ‘sink’ for systemic aluminium”.

But it goes on to say that “aluminium in breast tissue might contribute” to breast cancer.

“Aluminium is a metalloestrogen, it is genotoxic, is bound by DNA and has been shown to be carcinogenic. It is also a pro-oxidant and this unusual property might provide a mechanistic basis for any putative carcinogenicity. The confirmed presence of aluminium in breast tissue biopsies highlights its potential as a possible factor in the aetiology of breast cancer”."

czyli po polsku:
Auminium jest metaleostrogenem, jest genotoksyczny, wiązany prze DNA i wykazano, że jest kancerogenny. Wykazuje również własności pro-oksydacyjne i ta cecha może stanowić podstawę mechanizmu potencjalnego działania kancerogennego. Potwierdzona obecność aluminium w tkance piersi pobranej do biopsji wskazuje na prawdopodobieństwo, że aluminium jest prawdopodobnym czynnikiem w etiologii raka piersi.

Metaloestrogen - substancja nieorganiczna dająca takie same efekty jak estrogen, wpływa na ekspresję genów komórek ludzkich reagujących na estrogen (wiki)

Genotoksyczny - inaczej kancerogen :/

Jak na razie w artykułach wszystko jest "prawdopodobnie", "potencjalnie" oraz "możliwie" - trudno mi się dokopać do artykułów z badań. Generalnie włos się jeży bo antyperspirantów używamy codziennie (a nawet kilka razy dziennie) , WSZYSTKIE (dosłownie - przekopałam się przez wszystkie marki dostępne w Rossmanach i osiedlowych kosmetycznych) antyperspiranty jakie spotkałam mają sole aluminium.

W Wikipedi uspokajają:

"The variation most commonly used in deodorants and antiperspirants is Al2Cl(OH)5. There is no scientific evidence supporting widespread rumors that aluminium salts in deodorants can cause Alzheimer's disease or breast cancer. Amongst others, research published in the Journal of the National Cancer Institute[4] found no evidence whatsoever that these compounds increase the risk of breast cancer. However, aluminium is a neurotoxin that alters the function of the blood-brain barrier[5], and it is one of the few abundant elements that appears to have no beneficial function to living cells."

"...brak naukowych dowodów potwierdzających rozpowszechniane szeroko pogłoski, jakoby sole aluminium w dezodorantach powodowały chorobę Alzheimera czy raka piersi. ... Jednakże aluminium jest neurotoksyną, która zmienia funkcjonowanie bariery krew-mózg..."

A ja się cały czas zastanawiam. Od antyperspirantów mam powiększone węzły chłonne pod pachami. To, że brak jeszcze naukowych dowodów toksyczności, nie znaczy, że za jakiś czas takowe się nie pojawią.

Wiecie coś na ten temat?

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując