Zineryt
6.07.2009 byłam u dermatologa. Przepisał mi antybiotyk Zineryt i powiedział że jest ważny 8 tygodni od rozmieszania. Następną wizytę umówił mi na 8.09, więc lek już dawno zdąży utracić swoją ważność, o ile się nie skończy. W związku z tym mam pytanie, czy po upływie tych 8 tygodni (bądź po skończeniu się preparatu) powinnam iść do lekarza rodzinnego, żeby wypisał mi receptę i kontynuować kurację tym antybiotykiem? Słyszałam też że po jakimś czasie bakterie przyzwyczajają się do Zinerytu, ale nie wiem czy po tych 8 tygodniach, czy dłużej oraz ile taka kuracja powinna trwać. Dodam że mam go stosować 2 razy dziennie - rano i wieczorem.
I mam jeszcze jedno pytanie, jakim kremem nawilżającym mogę się smarować? Zineryt wysusza i podrażnia mi skórę. Czy mogę posmarować się kremem po posmarowaniu antybiotykiem, czy może najpierw krem a później Zineryt? Czy lepiej robić to "osobno" w ciągu dnia? Przepraszam, że tyle pytań, ale podczas wizyty nie wiedziałam na kiedy będę miała umówioną następną wizytę i że Zineryt będzie mi wysuszał skórę. Z góry dziękuję za poradę.
|