Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-07-17, 21:30   #4202
ewelinaaa
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ze mna nikt się kompletnie nie kontaktowal i nie kazał wybierać ofe. dowiedziałam się przypadkiem i wybrałam bo groziło mi styczniowe losowanie.

tylko się wcześniej trzeba dowiedzieć jakie sa warunki umowy z ofe. w niektórych (nie wiem czy we wszystkich) jest tak, że by nie ponosić zadnych kosztów zerwania z danym ofe trzeba czekać 2 lata i dopiero potem zmienić bez żadnych dodatkowych kosztów.

coraz więcej osób na tym forum pisze, że firmy ofe dzwonią do was i pytają czy juz wybraliście. ja byłam na stażu od października do stycznia, teraz jestem od marca do września. na obu stażach w międzyczasie były/bedą losowania ofe, mimo to od początku stażu nikt do mnie nie dzwonił w tej sprawie. jak to jest, że jednych nekają telefonami a o innych nie wiedzą? skąd mają dane stażysty?
Coś mi się wydaje że Ci z OFE dzwonią do tych co mają staże w urzędach czy jakichś państwowych instytucjach, ja miałam w prywatnej firmie staż od grudnia i nikt do mnie nie dzwonił ani od razu ani przed losowaniem i też sama wybierałam i ZUS też mnie nie powiadomił i nie wiedziałam jeszcze wtedy czy stażysta też musi wybrać, bo właśnie ZUS mi nic nie przysłał (bo nie zdążył hehe) sama zadzwoniłam do UP zapytać czy musze wybrać OFE (ehh co za przepływ informacji szkoda słów :/ )

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki od dzis jestem formalnie bezrobotna i zaproponowali mi staz w przedsiebiorswie zajmujacym sie inwestycjami budowlanymi, dostalam to skierowanie i w pon ide do tej firmy czy mnie przyjmia bo ponoc moga odmowic tak? w ogole to sie boje ze sobie nie poradze, ze nic nie bede wiedziec i w goletez mialyscie takie obawy tymbardziej ze chcieli kogos po budowlance a ja jestem po inzynierii produkcji no ale wzielam bo to byla jedyna oferta gdzie chcieli kogos z wyzszym wyksztalceniem a moze bedzie cos fajnego, choc nic nie moge na temat tej firmy znalezc w necie tylko istnieje w katalogu firm i powiedzcie mi teraz jak to jest, bo ja to w ogole jestem zielona w tym wszystkim, wlansie przeczytalam ze jak juz dostane ten staz to odrazu beda mnie gnebic z OFE, moze zdaze cos sama szybko wybrac jakby mnie mieli losowac gdzies do bylejakiego, no ale jak juz ten prezes podpisze mi ze przyjmuje mnie na staz, musze jeszcze z tego co wiem isc do lekarza zeby wypisal mi ze nadaje sie do pracy i z tym dwoma papierkami wracam do urzedu tak?? czy lekarza moge jakos pozniej zalatwic? i ile kosztuej ten papierek? dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi skomplikowane to wszystko
oczywiście że mogą Cię nie chcieć na staż :P ale wezmą nie martw się
jak firma Cię weźmie na staż to UP daje Ci skierowanie na badania (wszystko co i jak Ci powiedzą) i Ty za to nic nie płacisz, potem od lekarza przynosisz wypełniony świstek do UP. Lekarza nie możesz załatwić później.
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora