2004-08-23, 17:58
|
|
Zakorzenienie
|
Re: starcie z P. Rozanskim (tradzik)
Najmilsza Śniegotko 
Jestem wstrząśnięta tą odpowiedzią, którą dostałaś od tego autorytetu. No no no... Po prostu jest pod wrażeniem - w złym tego słowa znaczeniu. Naprawdę. Nie wiem co mu napisałaś w swoim liście że zareagował w tak niesympatyczny i wręcz obraźliwy sposób - ale ponieważ Oleńko znamy się już kopę czasu, podejrzewam że to nie Twój list, ale przerośnięte ego tego pana troszkę tu zawiniło. Ja znam strony Luskiewnika od dawna, były jednymi z pierwszych na jakie natrafiłam. Przeczytałam z uwagą, zwłaszcza rozdział o dostępnych lekach - dośc rzetelny opis wszystkich specyfików na rynku, począwszy od tormentiolu i pasty cynkowej a skończywszy na Roaccutane. I tyle. Czytałam różne rececptury, nie kwestionuję ich skuteczności, ale sama nic nie przygotowywałam, nie mam w kuchni ani w łązience sterylnych warunków do takich rzeczy. Zresztą w zupełności wystarcza mi to co kupię w aptece czy drogerii.
Oceny skuteczności różnych kosmetyków na jego stronie do mnie nie przemawiają. Na róznych stronach w różnych rozdziałach zdarzają sie różne sprzeczności, tak jak zauwazyłaś.
Co do zapychania - ach juz tyle na ten temat zostało napisane... Te listy się potrafią bardzo różnić, jak dzień i noc. NIe wszystkim szkodzi paraffinum liquidum czy mineral oil (mi nie zatykają) ale substancje takie jak wszystkie palmitates, myristates oraz stearates na początku składu najczęściej wywołują zaskórniki i to nawet u bardzo suchych cer. Sporo artykułów na ten temat napisano, były badania, właściwie chyba nikt tego nie kwestionuje już? Zupełnie powalajace są te twierdzenia na temat ochrony przeciwsłonecznej w kremach - tu ręce mi opadają... moze pan Różański uważa że skuteczny filtr to sam filtr UVB. Bo to co chroni przed UVA we właściwy sposób - tego w wielu poslkich kremach do opalania nie ma. A jakie to substancje dobrze chronią, mozna przeczytać wszędzie - i napisały to chyba większe autorytety niż Różański. Moze by go odesłać do ksiażki dr Noszczyk pt "Cena urody"? Pani dr w dośc przystępny sposób wyjaśnia co to jest UVA oraz co przed tym chroni skutecznie 
Jednym słowem - Śniegotko, panu chyba sodówka uderzyła do głowy żeby choc nie pisał w tak obraźliwy dla Ciebie sposób...
Pozdrówka, skarbie