2004-08-23, 19:45
|
|
Zakorzenienie
|
Re: dylematy z serii : buzia i jej przymioty ;-)- do Smoczycy
Za stan cery jest odpowiedzialnie wiele składników, m.in hormony, trzeba je sprawdzić zwłaszcza jak cera sprawia problemy w starszym wieku, ale ostatnio lekarze lansują modną teorię o zgubnym wpływie stresu na cerę - nie mogę oprzeć myśleniu że coś w tym jest! Zdrowy tryb życia, odpowiedni sen, dieta, czyli w sumie nic nowego...
Do Mai - wspólczuję Twej kuzynce, ale moze ten lekarz wie co robi? Dziwi mnie fakt stosowania aż dwóch antybiotyków (choć oba mają ten sam składnik - erytromycynę, zineryt jeszcze cynk). Oba antybiotyki cieszą się raczej dobrą opinią, sama miałam Davercin kiedyś, używałam krótko, zdaje się że cera się do niego szybko przyzywczaja. Nie wiem ile czasu używa tych specyfików twoja kuzynka, ale może jeszcze trzeba dać im czas? Za to oba mają bazę alkoholową, więc na pewno lekko podrażniają jej buzię, przesuszają też. Faktycznie warto by tu przerzucić się na jakieś hiperłagodne kosmetyki. Co do żelu Clearasil - no ja miałam kiedyś, wieki temu, bardzo agresywny! Ta seria przeszła teraz transformację i jest nawet łagodny zel ale ja nie używałam i nie znam tegoż. Moim zdaniem lepiej coś łagodnego, chętnie z apteki, moze być własnie żel Iwostin Purritin, albo pianka Erisa z serii Pharmaceris T, pianka citrobiotic - itd, ja używałam i polecam, nie ściągają skóry, nie drażnią. Nie używałam kremów z serii Puritin ani słynnego Octopiroxu, ale myślę że są to specyfiki godne polecenia. Twoja kuzynka powinna przede wszystkim nawilżyć i złagodzić podrażnienia, może jakis kojący krem z apteki od Avene albo Toleriane La Roche Posay...
A tak przy okazji, sama planuję kupno Octopiroxu 
Buziaki