Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Słynne kurtyzany - wyzwanie czytelnicze
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-07-18, 12:55   #19
euforia112
Raczkowanie

Dot.: Słynne kurtyzany - wyzwanie czytelnicze

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Miło mi powitać wszystkich w nowym wyzwaniu czytelniczym

Tym razem wspólnie spróbujemy bliżej poznać życie słynnych literackich kurtyzan. Zajrzymy do ich buduarów, dowiemy się, co spowodowało iż podjęły się takiej a nie innej profesji, czy były szczęśliwe, czy wręcz przeciwnie - chciały się wyrwać ze świata jednorazowych uniesień i przeżyć prawdziwą miłość?

Lista lektur wygląda następująco:
  • Alexander Dumas "Dama kameliowa" (03.08.)
  • Emile Zola "Nana"
  • John Cleland "Z pamiętnika Fanny Hill"
  • Honore de Balzac "Blaski i nędze życia kurtyzany"
  • Antoine Francois Prevost d'Exiles "Historia Manon Lescaut i kawalera des Grieux"

Na pierwszy ogień wybrałam powieść znaną i łatwo dostępną, aby jak najwięcej osób mogło wziąć udział w dyskusji.

Proponuję 03. sierpnia jako termin początku dyskusji. Jeżeli ktoś nie zdąży do tego czasu zdobyć książki i jej przeczytać, może dołączyć w późniejszym czasie.
Damę kameliową postaram się przeczytać. Pamiętnik Fanny Hill to dla mnie całkowita porażka, tandetna, bez polotu, jak chce sobie o seksie poczytać, to wole bukowskiego albo oscara wilde'a, Nana spoko, ale też nie jestem wierną fanką tej ksiązki. Balzaka się cięzko czyta, ale polecam.

euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując