Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - cera mieszana
Wątek: cera mieszana
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-08-31, 10:58   #3
SKARABEUSZEK
Raczkowanie

Re: cera mieszana

Kiedyś miałam cerę tłustą i dużo mniejszy problem z jej pielęgnacją, tyle, że zbyt agresywne kosmetyki mi ją przesuszyły i teraz mam mieszaną ze znacznie odwodnionymi policzkami i przesuszoną okolicą ust i nosa. Radzę sobie z tym tak:
1. twarz myję żelem do cery suchej i wrażliwej (aktualnie Nivea mimo, że początkowo nie bardzo mi odpowiadał) bo żel do cery normalnej i mieszanej okazał się zbyt wysuszający
2. mam 2 rodzaje toników: antybakteryjny Czysta Cera do przecierania czoła, nosa i brody (na noc) i Tonik łagodzący z różą do cery suchej i warażliwej na policzki oraz na dzień na całą twarz
3. kremu na dzień nie używam bo nie umiem jakoś mało komfortowo się z takowym czuję
4. na noc daję krem nawilżający (polecam Vichy Thermal Fix 2 - jest rewelacyjny, skóra przestała mi się łuszczyć już po pierwszym użyciu. Jest drogi ale ja używam próbek bo dopiero we wrześniu planuję zakup całego opakowania). Używam też innych kremów nawilżających oraz zwykłej NIVEI bo efekt daje zadowalający
5. Poza tym 2 do 3 razy w tygodniu stosuję peeling z serii Planet Spa z białą herbatą Avonu do cery normalnej, jest delikatny a dobrze oczyszcza i nie podrażnia tak moich policzków jak peelingi antybakteryjne. Co jakiś czas robię sobie maseczkę oczyszczającą do cery tłustej np. Oriflame, no i maseczki nawilżające Eris, Avon
Zaczęłam używać łagodniejszych kosmetykow dzięki czemu moja twarz sobie odpoczęła, tak się nie przetłuszcza i nie jest taka okrutnie ściągnięta i łuszcząca się Spróbuj
SKARABEUSZEK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując