Gdzie jest granica dobrego wyglądu?
Chciałabym poznac Waszą opinię na ten temat.
Chodzi o to, że w dzisiejszych czasach przykłada się coraz większą wagę do wyglądu kobiety.
Środki masowego przekazu, rozmowy, fora internetowe- wszystko aż "tętni" od porad dla kobiet. Jak się ubierac, co przystoi, co nie?
Nie ma w tym nic złego. To dobrze, że kobiety chcą ładnie wyglądac, dbają o siebie.. Coraz częściej można oglądac na ulicach dobrze ubrane kobiety (oczywiście to pojęcie względne, "dobrze ubrane" według większości prznajmniej, oznacza stylowo, modnie, kobieco)
Aczkolwiek zauważam tendencję do traktowania innych z góry i to tylko na podstawie wyglądu. Czy osoby "gorzej" ubrane są mniej interesujące?Nie mówię tu o ubraniu "biednym", podartym, czy brudnym, raczej o skromnym, ale czystym i zadbanym.
Nie chcę popadac w przesadę, ani pewne skrajności, ale gdzie tu miejsce na wewnętrznego człowieka? Czy według Was elegancka kobieta może ubierac się skromnie, czasem w zwykły sweter? Czy kobieta z klasą nie może sobie pozwolic na zwykły ubiór, bez żadnych udziwnień, bez kroju podkreślającego jej sylwetkę? Czy taka osoba jest skazana na zawistne spojrzenia, brak przyjaciół?
Szczerze mówiąc potrzebuję Waszej opinii, do pewnych badań, będę wdzięczna, jeśli otrzymam szczere odpowiedzi, z kulturą i taktem. (Najbardziej zależy mi na ustosunkowaniu się do tych pytań, które podkreśliłam). Z góry dziękuję..
Wiem, że "jak Cię widzą, tak Cię piszą", ale tendencja do ulegania modzie mnie przeraża. Dochodzi do tego, że na podstawie wyglądu ocenia się innych, nie mówiąc już o przykrych komentarzach.
Dla jasności dodam, że nie chodzi mi o zaniedbanie, a raczej skromnośc szczególnie jeśli chodzi o ubiór.
Edit: Wiem, że pewnie niektórym nasunie się na myśl, że skromnie nie znaczy "wieśniacko" (przepraszam za to słowo, ale myślę, że jest ono adekwatne..) Więc dodam, że pod pojęciem skromnośc myślę raczej o stroju "niemodnym", prostym, bez ekstrawagancji i zbędnych "udoskonaleń-udziwnień", np. napisów, malowideł, brokatu, dużego dekoltu itd..
Edytowane przez WytwornaWanilia
Czas edycji: 2009-07-24 o 13:53
Powód: Dodałam coś dla jasności ;)
|