Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-07-26, 21:31   #281
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
Napisane przez Ryfka Pokaż wiadomość
To jest tak, że każda grupa krwi ma swój antygen, czyli cząsteczkę która występuje na powierzchni krwinek i jest jak identyfikator. I tak- osoba z grupą A ma antygen A, B ma antygen B, 0 nie ma żadnego antygenu, AB ma oba rodzaje. Każdy może jeszcze wytwarzać przeciwciała ( przeciwciała są wytwarzane w reakcji na obcy antygen) - grupa A wytwarza przeciwciała anty-B, grupa B anty-A, 0 wytwarza i anty-A i anty-B, AB nic nie wytwarza. Dlatego biorca z grupą AB może przyjąć każdą grupę krwi- B też- bo i tak nie wytworzy przeciwciał. 0 z kolei może oddać krew każdemu, bo nie ma antygenu, który stymuluje wytwarzanie przeciwciał.

Poza tym różnica jest jeszcze taka, że grupa B ma dwie cząsteczki galaktozy w antygenie i jest "słodsza" Ja zawsze tak tłumaczę dlaczego to zawsze ja jestem najbardziej pogryziona przez komary
: o super wyjaśnione, dzięki!

Evulka - takie paraliże są bardzo częste, jak się wybudzisz w fazie snu REM. W fazie REM mózg, a konkretnie móżdżek powoduje, że wiotczeją i są unieruchamiane wszystkie mięśnie. To takie zabezpieczenie, żebyśmy nie wstali z łóżka i gdzieś nie odwędrowali, w fazie REM człowiek nie rusza się w ogóle, nie przewraca, nie zmienia pozycji. I jak się wtedy wybudzisz, to mózg czasem nie zdąży tego paraliżu "wyłączyć"
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora