Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Szybkie obiady
Wątek: Szybkie obiady
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-08-04, 13:02   #91
Chatte08
Przyczajenie

Dot.: Szybkie obiady

Mam w zanadrzu kilka przepisów na szybki obiad.
Często obowiązki nie pozwalają na długie siedzenie w kuchni (nawet tego nie lubię), a rodzinka domaga się obiadu.
Oto kilka moich pomysłów

Mój sposób szybki i niezawodny obiad to na przykład kurczak z ryżem.
Filety z kurczaka lekko rozbijam tłuczkiem i takie gołe (przyprawione wg uznania), bez panierki smażę na oleju. Do tego gotuję ryż w torebce i robię jakąś szybką sałatkę. Latem były to pomidory lub ogórki w śmietanie, teraz może być np kapusta pekińska z sosem czosnkowym.
Przyrządzenie takiego obiadu zajmuje mi nawet mniej niż pół godziny a jest naprawdę smaczne.

Kurczak w kawałeczkach, obsypany ulubionymi przyprawami, opanierowany w bułce tartej i usmażony na oleju - max 10 min.
Gorące chrupiące kawałki kurczaka na jeden kęs ułożone na sałacie lodowej pokrojonej w kawałki i pokropionej sokiem z cytryny i oliwą, albo jakimś sosem typu vinegret - max. 5 min.
Można dodać zioła świeże, albo suszone, pomidory duże albo koktajlowe, oliwki zielone, albo czarne, ogórki kiszone, jabłka w cieniutkich plasterkach, śliwki bez pestek, gruszki krojone w kostkę, młody szpinak (surowy), rzodkiewki, ananasa, czy brzoskwinkę, kukurydzę, fasolkę z puszki, jajka na twardo, dowolne dodatki dodające koloru i smaku - max. 5 min.