2009-08-07, 23:29
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sposoby walki z TŻtem -trutniem domowym
Cytat:
Napisane przez Deede
Terapie szokowe zazwyczaj są skuteczne 
Mój Tż trutniem nie jest, ale jak zdarzy mu się od czegoś migać - "Ale ja tego nie umiem.." - to dostaje prostą odpowiedź - "To cię nauczę. Chyba cię ta sprawa nie przerasta?? "
Ja się zastanawiam, ilu z tych trutni to faktycznie takie domowe niemoty, a ilu je przygrywa z wygodnictwa ( "A, pogada se, ponarzeka i tak za mnie zrobi")
|
mój też czasem próbuje, ale mówię mu: chyba sobie ze mnie jaja robisz... 
mój to ciekawy przypadek. jest z domu gdzie niepodzielnie rządzi mamusia. teraz jej nie ma, i kiedy weszłam do toalety i zobaczyłam, że jego brat nie potrafi korzystać ze szczotki do kibelka (!!!) + wielka sterta ciuchów w wannie, bo nie ma już miejsca w koszu na bieliznę, śmierdzi... myślałam że tam zwymiotuję! 
i Tż tam nie sprząta nic, bo zajmuje się tym mamusia. przy tym stęka że jej synowie to kocmołuchy i brudasy, ale sprząta.
a u nas w mieszkaniu... Tż sprząta! bez zbędnego poganiania! myje gary po każdym posiłku (chociaż w roku akademickim ja mam na późniejszą godzinę i zazwyczaj zmywam po śniadaniu, ale to tyle), pranie chętnie wstawi, odkurza bo wie że ja odkurzania nie znoszę, jak zarządzam cotygodniowe porządki to bardzo pomaga. na zmianę mamy wieszanie i ściąganie prania. gotowaniem, ogarnianiem na bieżąco i kurzami zajmuję się ja. na początku było dramatycznie, ale udało mi się go wychować, za co teraz ten sam TŻ jest nawet wdzięczny (czasami) ale to ciężka praca, a i facet musi chcieć coś zmienić. mój pewnie robi to właśnie nie dlatego, że odkrył nagle chęć do życia w porządku, tylko... dla mojego dobrego samopoczucia. i świętego spokoju pewnie też 
pomogło stękanie, a i chwalenie za każdy zmyty talerz. chwalenie bardzo motywuje 
Cytat:
Napisane przez piotrek-1983
Nie wszystko złoto co się świeci
Ja jestem taka czarna owca wśród mężczyzn. (żeby nie powiedzieć: baran) 
|
e, nie wiesz ile kobiet nigdy nie doczeka się ciasta, wysprzątanego salonu czy miłej niespodzianki przykład - TŻ kupił mi zupełnie bez okazji wielki bukiet moich ulubionych wysokich słoneczników i każda jedna z moich koleżanek która u nas była i go widziała była w wielkim szoku, że TŻ kupuje mi kwiaty bez okazji