Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-08-10, 11:41   #99
gosiaczek071
Zakorzenienie

Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

witam panie gotujace i probujące gotwac

ja mam przepis na boooooooskie roladki, są pyszne i mega latwe w przyrzadzenmiu. gotowac nie lubię za bardzo ale trzeba cos czasem jesc, wiec:

te porcje są na 4 osoby gdzies, ja robie z polowy, ale podam tak jak mam w ksiazce|:

500 g schabu bez kosci
8 plasterkow szynki wedzonej (nie innej, najlepsza jest wedzona)
2 lyzki musztardy (ja zuzywam wiecej, bo smaruje kazdy kotlet dosc grubo, nie za grubo ale tak akurat, aby caly byl pokryty musztarda)
po 2 lyzki pokrojonej pietruszki i szypiorku
2 cebule(ja nie lubie wiec daje pol)
2 kwaszone ogorki
1 marchewka (ale ja daje wiecej, jedna to za malo) 2 lyzki oleju
100 ml wytrawnego wina bialego
150 ml smietanki 12%
sol, pieprz
wykalaczki

do roboty:
schab rozbic, uformowac kotlety. ogorki obrac i kazdy pokroic na 4 czesci, marchewke utzrec na duzych oczkach. plastry schabiku posmarowac z 1 strony musztarda, posypac szcypioremi pietrcuha, ulozyc kawalki ogorka.( ja dawlaam 2 na jeden kotlet w werrsji na 2 osoby) nastepnie posypac marchewką. Zrlowoac dosc ciasno zeby nic nie ucieklo, popierzyc i posolic taka roladke zawinac w szynke i spiac wykalaczkami (ja daje 2). Zraziki zrumienic na oleju (ale nie smazyc, lekko zarumienic) najlepiej na wonym ogniu, potem dodac pokrojoną w kostke cebulke i pozostala marchewke. I wlac polowe wina, czyli 50 ml. Dusic pod przykryciem 20 minut. Dodac reszte wina i smietanke, odkryc i dusic jeszzce 15 minut. Wyjac zraziki polac przetartym sosem.

kunec jest pyszka, na parwde ja nie potrafie gotowac ale to wychodzi mi za kazdym razem, dzis tez robię
aha a ze ziemniakow, ryzu i makaronu nie jem, to podaje z jakas salatką.
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując