2009-08-10, 15:12
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Koty perskie
Cytat:
Napisane przez adkaaaaa5
Witam drogie Persomaniaczki 
Od niedawna mam młodziutką persiczkę i niepokoi mnie jej zachowanie. Mianowicie chodzi o gryzienie i drapanie- ona cały dzień chce się bawić przy czym mocno drapie i gryzie. Bawimy się z nią codziennie po conajmniej 2 godz. nie licząc zabawy np. piłeczkami i innymi zabawkami, których ma dużo, bo mam jeszcze 2 dachowce. Czasami bywa tak, że wcale jej nie można pogłaskać, bo od razu gryzie. Wpada w taki szał, że gania po całym pokoju i co chwile podbiega i gryzie, rzuca się na nogi, ręce,potrafi nawet ugryźć w twarz. Przerabiałam wiele książek o kotach m.in Koty dla bystrzaków, Poradnik opiekunka KOT, Jak dbać o koty i kocięta, Koty Kompendium i staram się stosować porady, które wyczytałam np. mówienie stanowczego NIE kiedy źle się zachowuje i nie zwracanie uwagi na nią dopóki sama nie przyjdzie, klaśnięcie w dłonie itp., ale to na nią nie działa. Kiedy klasne w dłonie, kotka uważa to za formę zabawy i atakuje moja reke- czasami to już sama nie wiem czy ona chce sie bawic czy po prostu mnie atakuje. Mieliście podobne problemy z waszymi persami kiedy były jeszcze małymi kociaszkami? Mam nadzieję, że z tego wyrośnie. Poradźcie coś drogie forumowiczki  Pozdrawiam
|
Ja specjalnie wybralam persa ze wzgledu na lagodny i spokojny charakter, ale po Twoim poscie widac, ze co kot to inny charakterek..I jestem zdziwiona, bo moja Pusia jest strasznie delikatna, jezeli nawet w czasie zabawy uda jej sie ugryzc mnie w reke to nie boli to nic a nic.
A co do Twojego problemu..moze sprobuj ze spryskiwaczem ze zwykla woda? Aha, i w czasie zabawy zawsze musisz cos trzymac, zeby reka nie kojarzyla jej sie z zabawka.
|