Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ślub w późniejszym wieku - dlaczego?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-08-11, 10:39   #5
Mustique
Lena

Dot.: Ślub w późniejszym wieku - dlaczego?

Cytat:
Napisane przez egwene6 Pokaż wiadomość
Po pierwsze: to śluby po 30-stce nie są żadnym "zjawiskiem" i nie są wcale aż tak rzadkie. Sama należę do tej grupy i mam naprawdę sporo przyjaciółek w moim wieku które nawet jeszcze nie mają ślubnych planów.

Po drugie: "dopiero teraz"?!! - co to w ogóle za sformułowanie pytania? Kto powiedział że jest jakiś odpowiedni wiek na zawarcie małżeństwa Od razu przypomina mi się jedna z wykładowczyń na studiach (byłam wtedy na pierwszym roku) która powtarzała nam że jak nie znajdziemy przyszłego męża do drugiego roku studiów to potem prawie na pewno zostaniemy same . A dodam jeszcze że to była młoda osoba tylko kilka lat starsza od nas. Chyba jednak jest to kwestia polskiej mentalności gdzie nadal pokutuje "obowiązek łapania męża" - im szybciej tym lepiej.

Po trzecie: takie pytanie "dlaczego" jest totalnie bez sensu (i odrobinę protekcjonalne) - trochę tak jakby ktoś założył wątek o ślubach w wieku 19-stu czy 20-stu lat i zadał pytanie dlaczego: Wpadka? Presja otoczenia? Brak ambicji? Dopiero krzyk by się podniósł.

To tyle na ten temat
przypomina mi się tekst miojego ojca- notabene wspominany bardzo często..... "że do 22 (lat) same wychodzimy za mąż , po 22- inni nas swatają, a po 25 nawet pies z kulawą nogą nas nie będzie chciał..." mój tato zawsze mi to powtarzał, jak ja nie chciałsm nawet myśleć o zamążpójściu....

Edytowane przez Mustique
Czas edycji: 2009-08-11 o 10:41
Mustique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując