Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Opłaty za studia dzienne
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-08-11, 18:26   #69
santos
Zakorzenienie

GG do santos
Dot.: Opłaty za studia dzienne

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Nie, lepiej, zeby na studia szli Ci, ktorzy faktycznie cos chca sie nauczyc; wg mnie, zdecydowanie zbyt duzy odsetek maturzystow idzie na studia, bo jest owczy ped ku temu

.
Dokladnie!

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Santos, wiesz, mi sie system amerykanski poniekad podoba, ale przykladanie go do polskich warunkow, to nieladnie mowiac - chrzanienie od rzeczy.

Po pierwsze - porownaj systemy kredytow studenckich. W Stanach - gwarantowany federalnie, z gory okreslonymi stopami odsetek i odpowiednim rozlozeniem w czasie, a przede wszystkim - ludzi stac na ich splacanie.

Dowal polskiemu studentowi kilka tysiecy za semestr, po studiach zarobki na poziomie sredniej krajowej i efektem bedzie ciagla petla na szyi. Bedzie jeszcze gorzej niz teraz - bo takie absolwent mieszkania, samochodu itd. sobie nie kupi, bo go raty za kredyt studencki beda gonic

Druga sprawa - porownaj zarobki w USA i w Polsce i wynikajaca z tego zdolnosc splaty kredytu.

Trzecia - w Stanach caly system jest pod to robiony, rodzice maja 529 accounts, jest system kredytow, sa mozliwosci pracy na uczelni (work study itp. programy), masa ogranizacji wspiera finansowo kwalifikujacych sie studentow. Dopoki czegos podobnego w Polsce nie bedzie, to platna edukacja nie ma sensu po prostu.

Po czwarte i ostatnie - za co niby maja byc te oplaty? Idziesz na studia w Stanach - dostajesz okreslone uslugi za to co placisz, a w Polsce? Bedziesz bulic kilka tysiecy za semestr za brak dostepu do najnowszych metod nauczania i materialow naukowych? Za korekte prac polegajaca na - rzucam kolokwia na biurko, te ktore zostana, zdaja, te na podlodze nie? Tak by mozna bylo ciagnac

W Stanach to dziala, bo jest odpowiedni prog zarobkow i caly system stworzony w okol tych potrzeb. Dopoki tego w Polsce nie bedzie, platne studia nie maja racji bytu.
Po 1 oczywistym oczywizmem dla mnie bylo, ze jesli platne studia, to tylko jesli wprowadza sie system kredytow.

Po 2 w USA platnosc jest calosciowa, mozna wprowadzic mniejsze oppaty, na przyklad mozna wprowadzic czesciowe oplaty. Nie zaraz kilkadziesiat, ale kilka tys , kilkaset itd

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując