|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 651
|
Nasze Codzienne Jadłospisy, część IX
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki w kolejnej już IX części najpopularniejszego wątku na Dietetyce
Linki do poprzednich wątków:
Link do części I: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
Link do części II: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
Link do części III: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
Link do części IV: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267
Link do części V: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188
Link do części VI: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647
Link do części VII: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
Link do części VII: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=336565
Cytat:
W związku z niedawnym zamieszaniem w sprawie podziału tego wątku (pomysł upadł) mam do Was prośbę: zaznaczajcie naprawdę wyraźnie, czy to U (utrzymanie), P(przytycie) czy R(redukcja) Literka może być kolorowa, pogrubiona, powiększona - o, tak R
|
od siebie dodam, że warto napisać, czy jesteście wegetariankami, czy normalnie jecie mięso, to bardzo ułatwi ocenę jadłospisów oraz, jeśli wychodzicie z diety, dodając stopniowo kalorie, zaznaczcie to literką W
Cytat:
Zamieszczamy tylko i wyłącznie całodniowe jadłospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posiłkami.
Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło".
Podstawowe informacje:
Źródła białka: mięso, ryby, wędliny, twarogi, sery (np. żółte), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, maślanki, jogurty – aczkolwiek mają małą zawartość białka).
Źródła NNKT: oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni.
Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo żytnie/razowe, makaron razowy, ryż brązowy (naturalny), kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, żytnie, itp. – ogólnie produkty zbożowe, mało przetworzone.
Źródła węglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, słodycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.
Rośliny strączkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób.
Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku:
Białko + węglowodany + warzywa
lub
Białko + tłuszcze + warzywa
Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami.
Nie zapominajmy o regularnych posiłkach oraz aktywności fizycznej.
Wątki podwieszone:
Pamiętajcie, że zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego proszę, by szczególnie nowe użytkowniczki poczytały trochę wątki podwieszone, prześledziły poprawne jadłospisy odchudzających się wizażanek i wyciągnęły wnioski
|
W imieniu wszystkich moderatorek Dietetyki proszę też o nie umieszczanie w wątku jadłospisów głodówkowych (poniżej 1000kcal), bo:
Cytat:
|
ten wątek jest również inspiracją dla niektórych dziewczyn, a nie byłoby dobrze, gdyby zaczęły się wzorować na kimś, kto wyniszcza swój organizm, stosując głodówki. To jest forum publiczne i musimy brać odpowiedzialność za swoje słowa.
|
Wtrącę jeszcze, że takowe jadłospisy, zwłaszcza z komentarzem "za dużo dziś zjadłam!", działają "deprymująco" na osoby cierpiące z powodu zaburzeń odżywiania - i nie tylko na nie.
Pozdrawiam 
PS. Zapraszam również tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561 , idealne miejsce do poszukiwania inspiracji jedzeniowych. 
Bawcie się dobrze
__________________
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.
Anthony de Mello
kocham Cię życie!
Edytowane przez Dekas
Czas edycji: 2009-08-19 o 13:02
|