2009-08-21, 16:40
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
Napisane przez joaa12
Kasia 083 czy mnozesz napisać coś o tej umowie zlecenie i innych. Ma sie status bezrobotnego i można pracować? w takimrazie jak się ma sytuacja osoby pobierającej zasiłek dl abezrobotnych i taka dodatkowa praca ? Może wiesz coś na ten temat. Dziękuje za odp.
Poza tym gdybym zadała pytanie o umowe zlecenie a wynagrodzenie za szkolenie pewnie uzyskałabym odpowiedz w UP, że zadnych dochodów nie można otrzymywać.
poza tym jak to się ma do tego :
,, Status bezrobotnego ma osoba która: 1. Nie jest zatrudniona tzn. nie wykonuje pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego oraz umowy o pracę nakładczą. 2. Nie wykonuje innej pracy zarobkowej tzn. nie wykonuje pracy lub nie świadczy usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych.,,
|
Nie wiem jak to wszystko się ma do Twojego cytatu, ale ja się pytałam o to w swoim urzędzie i wiem jak to wyglądało u osób z kursu dla bezrobotnych na którym byłam:
Bez względu na to, czy od PUPy nic się nie dostawało, czy się miało jakiekolwiek pieniądze, to przy tych nieszczęsnych umowach nie traciło sie statutu bezrobotnego (chyba że przekroczyłoby się jakąś kwotę, nie pamiętam jaką), ale każdą taką umowę trzeba było pokazać w urzędzie i wtedy urząd pomniejszał pieniądze które miał nam dać o dokłądnie tą kwotę z umowy...
Czyli wychodzi na to, że pracuje sie z adarmo 
Ale były u mnie na kursie osoby, które po prostu nie pokazywały lub nie podpisywały żadnych umów. Tego i tak nikt nie sprawdza (chyba, że urzędnicy czytaja tego posta, to pewnie zaczną sprawdzać )
|