Witam!
Bez względu na rodzaj pracy w Pani diecie powinno się znaleźć 5 urozmaiconych posiłków. Jedzonych regularnie co 3-4 godziny. Trzy z posiłków powinny być większe (śniadanie 1, lunch/obiad i kolacja/obiadokolacja), a pozostałe dwa - uzupełniające w postaci przegryzek na śniadanie 2 i na podwieczorek. Planując skład posiłków należy zadbać o ich urozmaicenie i różnorodność, aby każdego dnia w Pani diecie pojawiały się inne produkty, w różnych kompozycjach.
W każdym głównym posiłku powinny pojawić się warzywa, w uzupełniających to czego nie było w głównych, np. sok, orzechy, owoc, jogurt czy serek.
Jeśli chodzi o refluks może być powodowany zbyt dużymi i tłustymi posiłkami (pizza i inne fast-foody!), za dużą ilością wypijanych w ciągu dnia kaw. Warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw, owoców i zrezygnować z tak ciężkostrawnych kolacji. Warzywa i owoce koniecznie należy obierać ze skóry. Pełny żołądek na noc przyczynia się do bezsenności i zmniejsza poranny apetyt.
Po więcej wskazówek zapraszam do dietetyka.
Pozdrawiam,
Anna Englisz