Witam!
Gazy w jelitach powstają w trakcie procesów fermentacji, za które odpowiedzialne są bakterie symbiotyczne. Do powstawania gazów przyczyniają się również: nadmierne połykanie powietrza (zbyt szybkie jedzenie lub szybkie mówienie), posiłki z dużą ilością węglowodanów, kwasów i tłuszczów, nasilenie procesów fermentacyjnych w jelicie grubym, dyfuzja gazów między krwią, a przestrzenią wewnątrz jelit.
W redukcji nadmiernej ilości wytwarzanych gazów dobre efekty przynosi modyfikacja sposobu żywienia. Należy spożywać posiłki regularnie, często (4-5 razy na dobę) i wolno, dokładnie je przeżuwając. Wypijać 2 litry płynów (wody i herbaty nie dosładzane cukrem). W diecie powinno się znaleźć dużo warzyw i owoców o właściwościach moczopędnych (grejpfrut, arbuz, seler, ogórki). Do potraw dodawać kminek, który złagodzi objawy.
Należy unikać warzyw o właściwościach wzdymających (nasion roślin strączkowych, papryka, cebula, papryka, warzywa kapustne). Wykluczyć z diety napoje gazowane, używki, mleko (zastąpić je fermentowanymi napojami), alkohol a zwłaszcza piwo. Niewskazany jest nadmiar błonnika pokarmowego. Unikać żucia gumy, ssania twardych cukierków.
Dieta powinna być lekkostrawna, dlatego należy zrezygnować z bardzo tłustych i słodkich potraw oraz ze smażonych dań.
Przy problemie z nadmiernym wydzielaniem gazów konieczne jest indywidualne podejście do diety. U wielu osób negatywna reakcja na poszczególne produkty jest różna, dlatego dieta w tej sytuacji powinna być ułożona na podstawie długotrwałych obserwacjach własnego organizmu, a także konsultacji z dietetykiem.
Pozdrawiam,
Anna Englisz