Dot.: BARDZO bardzo proste przepisy
Najprostrza i smaczna zupa:
Zupa smażona:
SKŁADNIKI:
~ 2dowolne mrożonki warzywne (ja daję chińską i wiosenną)
~ 2 kostki rosołowe
~ 2 kurze cycuszki (zależy ile lubisz mięsa, może być więcej lub mniej)
~ Śmietana do zup (nie waży się)
~ Mąka
~ Warzywko (lub inny polepszacz smaku)
~ Pieprz ziołowy
~ Jakieś zioła (oregano, bazylia, pietruszka, co tam lubisz)
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy piersi „kurzęce” W kosteczkę i smażymy, najlepiej na patelni teflonowej- bez tłuszczu. Gdy te będę już gotowe (czyt. białe) dodajemy mrożonki i podsmażamy, aż będą miękkie. W tym samym czasie w średnim garnuszku gotujemy wodę z kostkami rosołowymi. Gdy woda się zagotuje, a warzywa na patelni podsmażą, dodajemy do gara zawartość patelni. Gotujemy na małym gazie jakieś 5-7 minutek. Zabielamy zupkę śmietaną i zagęszczamy mąką.* Dodajemy przyprawy i zioła i proszę Zupka gotowa.
* Jak zagęścić zupę mąką: Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki, troszkę wody i dodajemy gorącej zupy, wszystko razem mieszamy i POWOLI wlewamy do zupy stale ją mieszając. Trzeba koniecznie dolać płynu w tej samej temperaturze co zupka w garnku, bo inaczej zrobią się kluski, a tego nie chcemy.
|