2009-09-09, 15:34
|
|
Zadomowienie
|
Dietetyka - studium , studia ? praca..
Zakładam wątek ponieważ kompletnie nie orientuję się w tej tematyce , a potrzebuję kilku porad .
Moja mama , z zawodu pielęgniarka , nagle zapragnęla się przekwalfikować I interesuje Ją tematyka związana właśnie z dietetyką .
I jak można się w takim zawodzie wykształcić ?
Konieczne są studia , czy może wystarczy jakieś studium , policealna szkoła , kurs?
Niestety przeglądając oferty szkół policealnych , przeraziła mnie siatka zajęć . Nie dość , że jest tych przedmiotów strasznie mało to jeszcze 3/4 z nich są kompletnie nie na temat [ w jednej :przepisy ruchu drogowego np.. ] .
Znalazłam jedną sensowną ofertę szkoły policealnej , rocznej ale nabór rusza dopiero za rok .
Czy np mając tylko szkończoną taką szkółkę roczną można otworzyć swój gabinet ? I udzielać w nim porad ? Czy może istnieją jakieś dodatkowe wymagania ? Doświadczenie , staż pracy itp.. ?
Wydaje mi się , że otwarcie gabinetu dietetycznego w przypadku mojej mamy jest jedyną opcją jeśli chodzi o przekwalfikowanie , bo wiadomo , że wszędzie wolą młodych a nie osoby po 40tce.
Byłabym wdzięczna za wszelkie porady , sugestie , informację .
[ głównie jeśli chodzi o odpowiednią szkołe oraz wymogi co do otwarcia gabinetu ]
Mile widziane opinie osób z branży , studentów , absolwentów , dietetyków .. 
|