Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zdjęcia Paramore
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-09-11, 14:56   #25
Paramore
Wtajemniczenie

Dot.: Zdjęcia Paramore

Cytat:
Napisane przez deadly doll Pokaż wiadomość
Niektóre są całkiem ciekawe... Naprawdę.

Jedyna rada - eksperymentuj. Próbuj różne ustawienia aparatu, różne kąty, różne pozycje Wiesz na pewno o co chodzi. Mam wrażenie, że niektóre Twoje zdjęcia są zbyt "grzeczne". Ale działaj i nie przestawaj fotografować.

Mam pytanie - jakiego używasz sprzętu? Lustrzanka czy cyfrówka?
Dziękuję bardzo a krytykę - przyda się
'Sprzęt' to zwykła cyfrówka - Canon PowerShot A620

Cytat:
Napisane przez marieilove Pokaż wiadomość
Witaj mam nadzieję, że nie będę niemiła
pierwsze - palmy, nudne niestety, musiałabyś poszukać ciekawego kadru, trochę kolorki dopracować nasycone w programie graficznym no i miejsce gdzie jest słońce nie jest zbyt ciekawe... (warto pomyśleć o złotym podziale - dzielisz kadr dwiema liniami w poziomie na trzy części i tak samo w pionie, przecięcia to najlepsze miejsca )
drugie - strasznie przysadziście ten pień wygląda ale widać, że szukałaś czegoś ciekawegozobacz jak ciekawie wyglądają korony tych palm
trzecie - banalne - nic ciekawego się nie dzieje, kolory trochę wyprane...
czwarte - kwiatki owszem ładne, bo to sama natura ale nic ciekawego nie ma, mało kwiatków, chaos, po prawej niby , ale pocięte to to, trzeba szukać ładnych, ciekawych ujęć, bo inaczej to kupa w lesie
piąte - nic się nie dzieje:/ słońce zachodzi ale nic z tego nie wynika. zobacz, to zdjęcie jest bardzo statyczne - słońce na środku. ale jakbyś je przesunęła, popróbowała z kadrowaniem, podciągnęła kontrast byłoby bardzo fajne zdjęcie nie bój się przeróbek np kontrastu czy koloru, bo aparat często nie potrafi oddać nastroju czy prawdziwego koloru, warto trochę popracować nad fotką, żeby efekt był lepszy często wystarczy zwiększenie kontrastu poziomami żeby zdjęcie było naprawdę ciekawe
szóste - na pierwszym planie tylko zamazane liście... kolory są super, ale nie ma żadnego liścia w całości ostrego i widocznego, nie wiadomo na czym oko zawiesić...
siódme - całkiem fajne, ale nad kadrem mogłabyś popracować...:P
ósme - ładne, graficzne bardzo. ale niestety w lewym dolnym rogu przeszkadza mi bardzo konar czarny, wiem, że on tam był, ale może kadrem da radę go jakoś wyeliminować, np wyprostować całość - żeby drzewo nie leciało w lewo i obciąć część dołu. to tylko pomysł, nie jestem pewna, czy będzie wyglądało o wiele lepiej...
dziewiąte - piesek jest świetny śliczna mina, dobra ostrość, myślę, że bliższy kadr byłby lepszy - w tle donice i liście rozpraszają, np w kwadrat.
dziesiąte - duża jasna plama a kotek prawdę mówiąc niekorzystnie wygląda - na grubego:/
jedenaste - śliczna poza kotka, myślę, że warto byłoby trochę kolory uspokoić (nasycenie), żeby poduszki w tle tak nie łapały uwagi - kotek i tak nie ucierpi, bo jest czarno-biały (wtedy kontrast warto podciągnąć jeśli się zmniejszy) Złapałaś bardzo ładne światło, bo wydobywa rysy mordki
dwunaste - bardzo ładny portret kociaka. Dałabym tylko więcej przestrzeni nad głową. Ale to tylko takie moje widzimisię:P

Wieża Eiffella (czy jak to się pisze:P) bardzo ładnie wyszła, przysadzisto tak.
Gołąbki bardzo fajne - ładny kontrast.
Szklana piramida Luwru jakaś nijaka dla mnie...
Nie trafia do mnie też Notre Dame (jeśli się nie mylę co do kościoła)
Kiciusie ładne. Za dużo zdjęć wrzuciłaś:P ciężko tak każde z osobna komentować:P
Ten z łapkami wyciągniętymi - bezcenny^^
Mewa nudna - nawet kadr jest statyczny:/
Mewa stojąca już lepsza, ale więcej po lewej stronie bym wolała chyba... Ale jest ok
Kiciuś patrzący w górę jest ok, ale może bliższy kadr byłby lepszy...
Zachód słońca nudny:/
Kula całkiem ciekawa, ale szkoda, że boki ucięłaś.
Turkusowa woda z gałęziami niby jest ok, ale dzielenie foty na pół nie zawsze jest korzystne.
Góry chociaż piękne to zamglone, warto kontrast podciągnąć. w końcu to nie lustrzanka na film, trzeba jej pomóc (mam nadzieję, że nie palnęłam głupstwa, fotografujesz cyfrówką, prawda?

Mam nadzieję, że nie uraziłam Cię... starałam się pomóc konstruktywną krytyką pamiętaj - trzeba szukać, robić dużo zdjęć i patrzeć wokół siebie i myśleć podczas robienia zdjęć
Absolutnie nie byłaś niemiła i nie uraziłaś mnie - wręcz przeciwnie .
Dziękuję za tak długiego posta poświęconego profesjonalnej ocenie moich zdjęć
Na pewno wykorzystam wszystkie rady, szczególni dlatego, że wiem, nad czym popracować, co robić inaczej .
A co do obróbki w programach graficznych, to w sumie tak na poważnie jeszcze nie przerabiałam zdjęć, te są 'naturalne' .

Paramore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując