Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - skończyłam studia i jestem bezrobotna
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-09-15, 09:45   #2103
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Kasiu ja juz nie wiem nawet gdzie mam szukac. Panika mnie ogarnia jak mam gdzies dzwonic. Nie jestem pewna siebie, smiala osoba i niestety przez to mam problem Nie wiem co ja robie zle ze nikt nawet nie zadzwoni.
Niby pracuje, nie wiem jednak czy szefowe sa zadowolone. Przenioslam sie wlasnie do innego dzialu, na wklepywanie ankiet. Najwyzej naucze sie szybko pisac na klawiaturze numerycznej.
Wole to niz sluchanie "madrosci" kolezanek przez 8h dziennie. Obgaduja, wtracaja sie w czyjes zycie i najlepiej by nic nie robily.

Ale chcesz sie w tym kierunku rozwijac a to juz cos.
kochana, bardzo dobrze cię rozumiem. Ja tez przez rok siedziałąm na D(!!!) i nic nie robiłam, tylko szukałam pracy... Było bardzo ciężko, a im dłużej to trwało, to coraz mniej w siebie wierzyłam A do tego startowałam do urzedów, gdzie wręcz próbowano na siłę mi udowodnić że jestem nikim... (w sumie to był 1 taki, ale wystarczyło)

Ale powiem ci, że obsługa klawiatury numerycznej, to bardzo dobra rzecz Ja odkąd ją dobrze opanowałam, to mam nawet 5min dla siebie Nawet wcześniej nie podejrzewałąm, że ta umiejętność może mi się aż tak przydać... (wklepuję fakturki, po 2-3 dużych segregatorów dziennie) Nigdy nie wiadomo co ci się może przydać...

Cytat:
Napisane przez agulkaa Pokaż wiadomość
Kasiu fajnie byłoby się powspierać przy nauce do egzaminu
A co do tych testów to najgorsze są zadania chyba jednak....no i podobno mało czasu jest na test....nie wiem też czy dasz radę sie wszystkich pytań testowych wykuć Ja w sumie już cos tam z tych wszystkich działow prawa i rachunkowości liznełam na studiach, ale tego jest tyle, że na kolejny termin musze zacząć się uczyć już teraz...
Materiały nie tak trudno znaleźć bo wszystko jest z ustaw ogólno przecież dostępnych Więc jak próbujemy razem?
No fajnie by było Tylko ja do niego podejdę najwcześniej za parę miesięcy, bo na razie finanse...

Pisałaś już tu o jakimś kursie, ale nie napisałaś na jakim byłaś, a ja sama to już się chyba pogubiłam... dziewczyny myślały, że piszesz o kursie na doradcę podatkowego, ale ja coś kojarzę z innego wątku, że to było chyba coś z księgowością...

A co do dania rady, to jeśli będę miałą już wszystko opracowane, to dam radę - w końcu nie zacznę się tego uczyć przed samym egzaminem, tylko jakieś 2-3miesiące wcześniej
Jeśli chodzi o te pytanka testowe, to mi takie coś bardzo szybko wchodzi, nad pyt otwartymi faktyzcnie będę musiała przysiąść, a w zadania sie jeszcze nie wczytywałam... z nimi faktycznie może być gorzej, ale co to dla nas

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Agulka - powiedz mi ile płaciłaś za swój kurs w skwp?

Dziewczyny, jeśli nie podoba się wam w obecnych miejscach pracy to szukajcie czegoś innego Ja póki co nie zamierzam szukać nowej, jutro minie tydzien jka pracuję. Mam taką nadzieję, że popracuję tutaj jakiś czas.
mi się ogólnie podoba, atmosfera jest ok, dużo sie nauczyłąm, tylko ta płaca... ale oczywiście będę szukać czegoś nowego, tylko najpierw dobrze wyuczę sie rozliczania tych zusów - strasznie to skomplikowane i chyba to jest w tej chwili jedyna rzecz, której nie potrafię jeszcze w pełni samodizelnie robić...
Ale jak to opanuję, to by, by...

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
koniecznie tak zrób

umowa o pracę i normalna pensja to chyba nie tak duże wymaganie jeśli facet chce Ci oddać cała firmę

skoro ma dzieci to wątpię żeby oddał obcej osobie firmę

jeśli chodzi o tego doradcę to jasne, że praca zawodowa przed egzaminem się liczy
ale pewnie trzeba mieć jakieś zaświadczenie, że się w tym biurze nie tylko jako zwykła księgowa pracowało ale także udzielało porad z zakresu prawa podatkowego klientom

jeśli chodzi o pytania to oczywiście są one udostępniane przed egzaminem przez komisję

opracowania tych pytań można dostać między innymi na zakończenie kursów na doradcę podatkowego

można kupić książkę, np. Vademecum doradcy podatkowego, gdzie są opracowane pytania

krążą też w necie, bardzo dużo można znaleźć na Oleńce
to co podkreśliłam, to są zdania na wage złota
zastanawia mnie jeszcze, czy um.zlecenie i na pół etatu zaliczy sie do tego stażu pracy... ciekawi mnie też, czy ten mój staż z PUPy tez sie do tej praktyki zaliczy...
szukałam wczoraj w necie i znalazłam tylko nr tel do sekretariatu zajmującego się egzaminami czy jakoś tak... myślicie, że dostanę tam potrzebne informacje?

by się nie zgubiło:
Cytat:
Komisja Egzaminacyjna ds. Doradztwa Podatkowego:
tel. (+48 22) 694 52 49
fax (+48 22) 694 51 95
e-mail: komisja.doradztwo@mofnet. gov.pl
http://www.mf.gov.pl/?const=3&dzial=25&wysw=2

I Agulkaa, patrzyłaś już w jakich cenach są mniej więcej te opracowania?

Edytowane przez kasia083
Czas edycji: 2009-09-15 o 09:51
kasia083 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując