2006-03-09, 11:46
|
#3
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: makaron po chinsku :) Jak zrobic?
tu jest sos z grzybow Mun do ryzu, ale moze i z makaronem tez zjadliwe, mozna tez zmodyfikowac i wywalic kurczaka 
3 połówki piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 suszone grzyby Mun, 4 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki sosu chilii, 1 łyżka sosu ostrygowego, 2 szczypty przyprawy do potraw chińskich "5 smaków".
Sposób przygotowania
Grzyby Mun zalać wrzątkiem, piersi pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać do nich sos chilii, olej sezamowy, sos sojowy oraz ostrygowy oraz potarty na drobnej tarce imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min. Grzyby Mun pokroić w wąskie paseczki. Wlać na patelnię odrobinę oleju, mocno zagrzać, wrzucić zamarynowane piersi, dodać grzybki, smażyć na dużym ogniu kilka minut. Na koniec wsypać kukurydzę z puszki, wymieszać. Potrawa najlepsza z ryżem, podawać można obok, lub jak na zdjęciu połączoną z ryżem.
|
|
|