Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Następca serii AA Young - AA Skóra pod kontrolą
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-09-15, 09:41   #22
marcheweczka
Raczkowanie

Dot.: Następca serii AA Young - AA Skóra pod kontrolą

Pisałam, że się nie znam na składach, wklejam analizę z wątku składowego
Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
-antytrądzikowy krem na noc seboregulujący:
aqua, hydrogenated polydecene, tridecyl salicylate, isohexadecane, ppg-15 stearyl ehter, octyldodecanol, mirystyl myristate, glycerin, niacinamide, arachidyl alcohol, dimethicone, pca dimethicone, tocopheryl acetate,
panthenol, cetearyl alcohol, pyridoxine dipalitate, sodium acrylate/acryloyldimethyltaurate copolymer, polysorbate 80, behenyl alcohol, arachidyl glucoside, allantoin, bisabol, butylene glycol, azelaic acid, lecithin, xantan gum, atelocollagen, sodium chondroitin sulfate, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, phenoxyetanol, methylisothiazolinone, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, tetrasodium edta, sodium hydroxide.

jeśli chodzi o zapychacze, to póki co nie ma oficjalnej listy takich składników i chyba nie bedzie, bo to bardzo indywidualna kwestia. każda substancja tłuszczowa może jednaego zapychać drugiego nie. zaznaczone na czerwono emulgatory- sorbitany są dosyć agresywne, nałożysz krem wieczorem, rano opłuczesz twarz, a cały własny wytworzony w nocy płaszcz lipidowy wypłuczesz wodą przy myciu twarzy (a jak wiadomo płaszcz lipidowy to pierwsza bariera ochronna naszego organizmu, znajdują się w nim tłuszcze które chronią przed intruzami, i nasza własna flora bakteryjna). krem niby wyglada ok, ma witaminy (zielone), substancje łagodzące (niebieskie), silikony (pomarańczowe)więc powinien sie dobrze rozprowadzać, a silikony odparowywyjąc ze skóry nie będa jej ochładzać. na fioletowo zaznaczone są substancje tłuszczowe (natłuszczacze), ale jesli chodzi o zapychanie to indywidualna sprawa (najlepiej przetestować). pogrubiony brązowy to kwas azelainowy, pochodzenia naturalnego (produkują go m. in. drożdże) który ma udowodnione właściwości antytrądzikowe, a także podobno pomaga usuwać plamy po trądziku (są chyba nawet specjalne kremy oparte na tym kwasie)
Póki co leczę cerę po przetarciu tonikiem z BHA parę dni temu (głuuupia ). Zostanę przy tym kremie, bo ma prawie identyczny skład jak AA Therapy Trądzik na noc, chwalony na forum i na Wizażu http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=23075, a jest tańszy. Zależało mi strasznie na niacynamidzie i odrobinie kwasu azelainowego, bo moja cera nie trawi Acne-Dermu (strasznie wysusza, poza tym ta konsystencja), więc póki nie zrobi mi krzywdy, której nie da się wytłumaczyć innym kremem, będę go stosowała. Ja po nim nie mam matowej cery, wręcz przeciwnie, świecę się jak posmarowana masłem, ale po olejach też tak się świecę.
marcheweczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując