Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nowe dania, nowe skladniki, ktore poznalyscie dopiero na emigracji??
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-03-10, 07:05   #5
Equita
Rozeznanie
 
Avatar Equita
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 833
Dot.: Nowe dania, nowe skladniki, ktore poznalyscie dopiero na emigracji??

Przede wszystkim moim nowym ulubionym daniem sa kluseczki szinakowe czyli Spinatnockerl, juz o nich wspomnialam, teraz czas na przepis. W internecie znalazlam kilka roznych przepisow. Wiem, ze oryginalne opakowanie spinatnockerl (bez dodadtkow) ma niewiele ponad 100kcal w 100g.

250g pelnoziarnistej maki (ew.zwyklej), 2 jaja, 200g szpinaku (zmielonego), sol, galka muszkatalowa, czosnek, mleko wedlug potrzeby
lub:
250 g maki, 200 g szpinaku, 100 g chudego twarogu, 1 jajko, mleko wedlug potrzeby (ca.1/16 l), sol, galka muszkatalowa, czosnek, pietruszka

sos: 125g selera, 125g ziemniakow, 125g Gorgonzola (ser plesniowy), 30g margaryny (zamiast sosu mozna dodac do kluseczek tarty ser, ser feta albo inny serowy sos)

Przygotowanie:

Z maki, jajek, szpinaku i przypraw wyrobic geste ciasto. Wedlug potrzeby dodac odrobine mleka. Pozostawic na okolo 20 minut.
Przez lyzke do makaronu (taka z dziurkami) przecierac ciasto do gotujacej sie wody. Na koniec odcedzic, polac zimna woda.

Ziemniaki pokroic i ugotowac na miekko ze swiezym selerem w odrobinie wody.
Dodac Gorgonzola i calosc zmiksowac. Do klusek dodac odrobine masla i polac sosem.

Inne danie:
Cordon blue czyli nasz schabowy nadziewany

Potrzebna jest cielecina albo piers z kurczaka. Z jeden piersi wychodzą dwa Cordon Blue. Piers rozbijamy tluczkiem na dwie czesci. Następnie na każda kładziemy plaster szynki i żółtego sera i zwijamy w rulonik sklejając brzeg odrobiną białka. Rulony panierujemy kolejno w mące z przyprawami (vegata, czosnek suszony, papryka ostra i łagodna, cząber),rozbeltanym jajku, na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na jasno złoty kolor.



Strudel jablkowy (6 osob)
200g maki, 1 jajo, 2,5 lyzki oleju, szczypta soli, 60g rodzynek, 2 lyzki rumu, 140g maki, 80 g bulki tartej, 1,5 kg kwasnych jablek, 100g cukru, lyzeczka cynamonu, cukier puder
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyc w rumie. Make, jajko i sol wyrobic z olejem (2lyzki) Dodac powoli 5 lyzek wody. Okolo 15 minut ugniatac. Z ciasta uformowac kule. Posmarowac reszta oleju, wlozyc do miski i odstawic na 30 minut.
Stopic 3 dag masla, zarumienic na nim bulke tarta. Jablka obrac, pokroic w plasterki, skropic sokiem z cytryny, dodac bulke i rodzynki.

Na patelni stopic ok. 40g masla, zrumienic na nim bulke tarta. Obrac jablka, pokroic w plasterki. Cukier wymieszac z cynamonem. Na czystej, wielkiej chuscie rowalkowac ciasto tak ciekno jak to tylko mozliwe.
Piekarnik podgrzac do 200 stopni. Maslem wysmarowac blache.
Podmsazona bulka posypac 2/3 ciasta. Brzego pozostawic bez bulki tartej. Na wierzch polozyc jablka, posypac cukrem z cynamonem i rodzynkami. Brzegi posmarowac stopionym maslem. Brzegi zrolowac. Strudel piec okolo 40 minut w piekarniku (na zlotobrazowo). Gotowy strudel posypac cukrem pudrem. Do tego pasuje sos waniliowy.

Smacznego!
__________________
9.09.2009- nasz slub koscielny!
8.07.2008- nasz slub cywilny!
http://suwaczki.maluchy.pl/sl-26127.png
http://suwaczki.maluchy.pl/sl-21469.png

http://bubbleplanet.blox.pl/html
Equita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując