2009-09-20, 13:16
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
Cytat:
Napisane przez kosmetolog1
przeczytałam kilka stron z tego wątku i musze powiedziec ze jestem w szoku. mam pytanie do załozycielki tego tematu: skąd ty bierzesz te informacje o silikonach?? juz w pierwszym poście zauważyłam poważny błąd. odradzasz cyklomethicony.... te akurat nie wymagają slesu do usunięcia bo po nałozeniu ich na włos nie ma co usuwać. one praktyucznie całkowicie odparowują z włosa (podobnie dimethicone), przyśpieszają schnięcie włosów, dają oddychac skórze głowy. jedyne silikony, które mogą sprawić ze włosy bedą "ciężkie" są alkilomethicony (np. Stearylmethicone), choć to też sprawa dyskusyjna.
pamietajcie silikony zostawiają bardzo cienką błonkę na włosach (w porównaniu z substancjami tłuszczowymi cetyl alcohol, paraffinum liquidum, oleje naturalne), a wiele z nich z włosa odparowuje. silikony zmniejszają tłustsość produktów, ułatwiają ich rozprowadzanie, czesanie, przyśpieszają suszenie. poza tym są biologicznie obojętne (nie znalazłam danych na temat jakiś silnych podrażnień, działania niepożadanego). nie takie silikony straszne jak je malują, i szczerze powiem ze nie wiem skąd (głównie w internecie) tyle nieprawdziwych informacji o silikonach.
|
źródło tych informacji jest zaraz pod nimi [link] nie ja je wymyślam.
To co piszesz jest bardzo interesujące- przy czym informacje to jedno a praktyka to drugie. Skoro cykliczne silikony same odparowują to czemu mam po nich najbardziej obciążone włosy? [testowane różne składy, różne silikony- odstawienie silikonów nie było u mnie zwykłą fanaberią ]
from destruction of time
"Sacred Serenity" Death
|
|
|