2009-09-20, 18:23
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytania do wizażanek z Poznania! ^.^
Dzięki za stronę, już mi się podoba 
Co do kierunku, to japonistyka albo sinologia. Nie mogę się zdecydować szczerze mówiąc, upodobanie mówi japonistyka, a rozsądek - sinologia =P
Wiem, że progi są dość wysokie, ale i tak są niższe niż na UJ czy UW. Poza tym jest mniej chętnych, pewnie ze względu na odległość. Rozmawiałam niedawno z kobietą, która jest zorientowana w temacie i powiedziała mi, że UAM ma najlepsze filologie orientalne, wymieniła kilka nazwisk profesorów, których zna i uważa za najlepszych. Ona sama ma pracę związaną poniekąd z Japonią i zna wielu z wykładowców, więc wierzę w to co mówi.
UAM ma największą ilość godzin języka i na japonistyce i na sinologii, poza tym z tego co czytałam wynika, że są tam dużo lepsze warunki do nauki niż na UJ.
Jedna dziewczyna na innym forum podawała swoje wyniki i mówiła, że dostała się na UAM, a były one dla mnie dość realne do osiągnięcia, więc mam wiele nadziei Trzeba zdawać polski, angielski i drugi język (dla mnie niemiecki) albo coś innego, wszystkie trzy rozszerzone. Mam taki właśnie profil klasy (polski, angielski i niemiecki), a poza tym chodzę na dodatkowe zajęcia, więc będzie dobrze. Motywacji i samozaparcia mam całe mnóstwo 
Co do tych nieszczęsnych pociągów, to faktycznie - jak sprawdziłam trasę, samochodem wychodzi niewiele krócej. A pewnie dużo drożej =P a Intercity owszem dość drogie... ale od czasu do czasu można się przejechać Do domu za często jeździć na pewno nie będę, bo na takich studiach nauki jest bardzo dużo, weekend krótki, a jeszcze te 15 godzin w dwie strony? Trudno by było się wyrobić...
|
|
|