Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 06:41   #342
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Akurat mówi się, że historyków i polonistów mamy obsadzonych na kilkanaście lat. Szanse są jedynie w małych miejscowościach i na wsiach.
Dla przykładu: przez ostatnich 8 lat z absolwentów polonistyki na mojej uczelni tylko dwóch dostało pracę w zawodzie. Z czego jedna pod Warszawą, więc wcale tak optymistycznie nie jest. Tak samo u mojej przyjaciółki na UŚ - już teraz zapowiedzieli im, żeby robili jeszcze inne kierunki, bo nic dobrego ich nie czeka.
Cytat:
Napisane przez Rybulka Pokaż wiadomość
makeupnotwar, noooo, optymistyczny masz punkt widzenia jeśli chodzi o pracę po polonistyce... Ja akurat jestem tegoroczną absolwentką. Skończyłam edytorstwo i tekstologię. Wiele moich koleżanek skończyło specjalizację nauczycielską, a tylko dwie dostały pracę w szkołach... Inne rozwoziły nawet 200 CV i nic! Wszędzie miejsca są obsadzone. Można liczyć tylko na jakies wychowawcze którejś z nauczycielek i na zastąpienie jej na czas jej nieobecności...

A jeśli chodzi o media, gazety itd., to oni są chętni, ale na przyjmowanie na praktyki, albo najwyżej na staż.

Ja akurat cieszę się, że kończyłam równocześnie podyplomowe bibliotekoznawstwo i pracuję w bibliotece
rozumiem wasz punkt widzenia, ale ja akurat znam tylko 1 osobę która nie pracuje po polonie, a to dlatego że wybrała życie ze swoim starszym, bogatym mężem w miejscowości gdzie poloniści nie są potrzebni, bo nie wiem czy jest w ogóle szkoła jedna, niedawno po studiach pracuje jako korektorka w sejmie, inna jako dziennikarka w 'Rz', jeszcze inna w teatrze...

ja mam kilka pomysłów na siebie, oczywiście jeśli wytrwam na dwóch kierunkach (drugi to fil. angielska) ale mówię też o życiu i szukaniu pracy w warszawie, a to w sumie specyficzny rynek. mało jest osób które np. znają fonetykę polską i angielską, mogłabym zacząć prowadzić zajęcia z wymowy dla obcokrajowców, albo ogólnie lektoraty j. polskiego no i angielskiego, bo o to najłatwiej. orientowałam się trochę i nawet studenci 2, 3 roku spokojnie już uczą bachory albo ludzi poziomu pre-intermediate. moim małym marzeniem jest zostać na uczelni , a poza tym właśnie gdzieś uczyć, mogłaby być i publiczna bo wtedy miałabym wolne wakacje

a na razie nie mogę się doczekać zajęć

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując