Raczkowanie
|
wiosenne porzadki z moja twarza - prosba o pomoc w doborze kosmetykow
Wiosna idzie ! - postanowilam wziac sie za moja cere. Po raz enty. Z mocnym postanowieniem, ze tym razem to ostateczna rozgrywka.
Mam naprawde problemowa cere i lapki mi juz do ziemi opadly. Obecnie z obawy nie uzywam juz zadnego kremu, tylko pod oczy z FLOS-LEKu (z wit.C i fitohormonami z czerwonej koniczyny). Do oczyszczania uzywam ERIS LIRENE (lagodny zel do mycia z wyciagiem z lipy i arniki), ale go juz nie lubie, bo sciaga skore, zamiennie uzywam chusteczek dla niemowlat Pampers Sensitive. Czuje jak moja skora chce pic, jest sucha, sciagnieta i szorstka, ale boje sie uzyc jakiegokolwiek kremu, bo wlasnie ladnie mi poschodzily zaskorniki i plamy (zostaly jeszcze na brodzie i troche na czole). W efekcie skora jest przesuszona i podrazniona (pojawiaja sie czerwone plamki)
Problematycznosc cery polega na:
1/. cera plytko unaczyniona, sama z siebie jest cieniutka jak pergamin
2/. wrazliwa
3/. naczynka
4/. rozszerzone pory i zaskorniki (strefa T)
5/. cera mieszana
do kompletu dodam, ze w tym roku koncze 30-tke i przydaloby sie zrobic cos w tym kierunku, bo zmarszczki to i owszem, lubia sie pojawic niespodzianie rano tu i tam 
Do tej pory szukajac "cudownego srodka" mialam juz najrozniejsze kosmetyki, a kazdy "z innej parafii". Z tego wszystkiego rzecza, do ktorej wracam i ktora naprawde sluzy mojej skorze jest EFFACLAR K z LRP, no i oczywiscie woda termalna (oraz maseczka ERISA NORMAMAT, ale ja juz wycofali). Nie uzywam juz w ogole zadnych podkladow, chyba, ze na "wielkie wyjscie", bo ciagle mialam wrazenie, ze "zaklejaja" mi pory.
Mysle nad zakupem serii z LRP:
ACTIVE C (tylko nie wiem, czy zwykly, czy ACTIVE C XL)
HYDRAPHASE - tylko ktory? (mialam kiedys probke Hydraphase XL, ale pamietam, ze nie to nie bylo to)
PLYN MIZELARNY (i tu pytanie, czy plynu mizelarnego uzywa sie jak zelu do mycia twarzy, tzn. z woda, czy tylko sie tym przemywa twarz wacikiem? i drugie pytanie - czy po tym uzywa sie jeszcze toniku?)
WODA TERMALNA
Chcialabym tez ktorys BLOKER LRP, tylko nie wiem, ktory bylby najlepszy - Drogie Wizazanki Wy Moje - pomozcie prosze.
Poniewaz mam cere mieszana latem moja skora wrecz odmawia kremow - wiec musi to byc cos lekkiego. Do tej pory uzywalam ERISa (z filtrem 30 dla cer fotowrazliwych).
Jeszcze pytanie: czy taki bloker mozna takze stosowac pod oczy na krem pod oczy, czy lepiej kupic krem pod oczy z filtrem? Jesli tak, to ktory?
I druga sprawa - nie wiem, co na naczynka. ROSALIAC z LRP ma takie rozbiezne opinie. Nie stosowalam do tej pory nic na naczynka, oprocz krotkiej przygody z jakims kremem z ERISA, ktorego efektow nawet nie pamietam, wiec rewlacyjny raczej nie byl.
Rozwazam takze zakup kremu SKRZYPOVITA, PHISIOGEL, DUCRAY seria A-DERMA (tylko tez nie wiem, ktory bylby najbardziej wskazany w moim przypadku).
I co po odstawieniu EFFECLAR'ku mojego ulubionego ???
Bo potrzebuje czegos zluszczajacego (problemy z rogowaceniem - od tego te przebrzydle zaskorniki) i na plamy po pryszczydlach.
Jakie MASECZKI???
Zrobilam remament w moich kosmetykach przygladajac sie skadom (dzieki Wizazowi oczywiscie . Maseczki z DAX COSMETICS, ktorych uzywalam, okazaly sie miec zapychacze porow, wiec obecnie zuzywam je jako kremy do rak (35+ z migdalami i ta z mineralami).
Wydaje mi sie, ze ta powinna byc dobra:
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ls&itemid=1675
Kochane pomozcie - licze na Was. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
|