Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Offtopowe zapuszczanie cz. V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-09-25, 21:44   #1422
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie cz. V

Cytat:
Napisane przez katarzynka415 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy dobrze trafiłam z pytaniem, ale jak przeczytałam, że 'offtop' to rozumiem, że mogę tu napisać bez nawiązania itp. Pytanie do osób, które uczęszczają jeszcze do szkoły (ja chodzę do LO). Macie tak, że przy odpowiedzi ustnej na lekcji, (wszyscy siedzą-ty stoisz na środku klasy, albo obok nauczyciela) strasznie się denerwujecie? Bo mnie to męczy niestety... Ciężko jest mi się wypowiedzieć (łamie mi się głos - ale nie tak masakrycznie, że nie wiadomo co mówie ), delikatnie drżą mi dłonie, nogi miękkie... A dodam, że z odpowiedzi mam pozytywne oceny ;]

Na pewno jest to wina tego, że jestem nieśmiała i nowa klasa itp. Ale jakieś sposoby na to są? Bo jestem gotowa pracować nad sobą, nawet jeżeli będzie mi to zajmowało ogrom czasu
Spoko możesz tutaj pytać (; Jest co prawda podforum plotkowe, ale tutaj i tak niezły miszmasz mamy (;

Co do nieśmiałości to ja akurat mam jej niewiele. Od zawsze uwielbiam wszystkie przemowienia publiczne i wprost uwielbiam odpowiadać jak znam temat. Jak nie znam to też jakoś wybrnę.
Co do pokonania stresu przy odpowiedzi ustnej to cóż, nie ma chyba lepszej metody od wiecznego ćwiczenia odpowiadania i tyle. Trening czyni mistrza. Któraś z kolei odpowiedz już nie zrobi na Tobie większego wrażenia. Także jak możesz to sama zgłaszaj się do odpowiadania z prostych tematów, rób często prezentacje na różne tematy- niekoniecznie na ocenę. Ja sama z siebie na lekcji wychowawczej opowiadam o np. różnych rodzajach konformizmu.