|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Na wcześniejsze pytanie "skąd się biorą pieprzyki" (ja nie wiem, ale usuwanie chirurgiczne za*****biście boli... to już wiem niestety od wczoraj )
Pan google mówi, że:
Cytat:
Nie do końca wiadomo, skąd się biorą. ( ) Na pewno w ich powstawaniu dużą rolę odgrywają predyspozycje genetyczne. Nie bez znaczenia jest też to, jaki mamy typ karnacji (im jaśniejszy, tym większa skłonność do znamion) i czy lubimy się opalać.
Pieprzyków przybywa nam przez całe życie, ale najwięcej tworzy się do trzydziestki. Oczywiście zdecydowana większość tych znamion jest zupełnie niegroźna. Jednak bywają i takie, które mogą przekształcić się w nowotwór. Na szczęście można się przed nim uchronić dzięki prostemu badaniu dermatoskopowemu.
|
[1=26e36cd43f9cac15ad5746d 34296336ad12aa2b1_614faa1 8a26c7;14442759]Jak sie idzie do ginekologa to trzeba się ogolić tam na dole?[/QUOTE]
Nie, i nawet lepiej tego nie robić. Wielu ginekologów ma pogląd, że po to rosną włosy łonowe, aby tam były (bo chronią prze bakteriami, otarciami itp.) i nawet nie specjalnie podoba im się moda na "skromne" fryzurki intymne - podobno szczególnie starszym lekarzom/lekarkom.
Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx
Ja mam dwa pytania raczej do Klarissy, albo innych dziewcząt, które znają się a prawie.
1. jaka jest największa kara za znęcanie się nad zwierzętami?
|
Proszę bardzo, pełny tekst przepisu:
Art. 35.
1. Kto zabija zwierzę z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2, podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywny.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1, działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1, sąd może orzec przepadek zwierzęcia, a w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2, sąd orzeka przepadek zwierzęcia - jeżeli sprawca jest jego właścicielem.
4. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 lub 2, sąd może orzec wobec sprawcy zakaz wykonywania określonego zawodu, prowadzenia określonej działalności lub wykonywania czynności wymagających zezwolenia, które są związane z wykorzystywaniem zwierząt lub oddziaływaniem na nie, a także może orzec przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia przestępstwa oraz przedmiotów pochodzących z przestępstwa.
5. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 lub 2, sąd może orzec nawiązkę w wysokości od 25 zł do 2 500 zł na rzecz Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce albo na inny cel związany z ochroną zwierząt, wskazany przez sąd.
Jak widać kara jest niewielka - zapewne ze względu na niską świadomość społeczną w naszym kraju. Gdyby kary były za wysokie to połowa gospodarzy ze wsi siedziałaby w więzieniu.
Tutaj pełny tekst ustawy (warto się zapoznać):
http://www.schronisko.wzgorzelcu.pl/...ty03.htm#Roz11
Cytat:
|
2. Niedawno była głośna sprawa związana z kobietą, której lekarze usunęli macicę. Jest to zgodne z prawem? Dlaczego nie robi się tego kobietom, które katują swoje dzieci?
|
Trudno się wypowiedzieć nie znając dokładnie szczegółów sprawy. Generalnie nie można ludziom usuwać żadnych organów bez ich zgody (chyba, że następuje bezpośrednie zagrożenie życia), prawo nie dopuszcza karania kogokolwiek poprzez usuwanie/ucinanie mu czegokolwiek - takie kary uważa się za niehumanitarne. Nie można też usuwać sobie organów na życzenie - jedynie w sytuacjach gdy organ przeznaczony jest do transplantacji dla osoby bliskiej (jest osobna ustawa określająca to). Nie wiemy dokładnie jak było podczas tej operacji, czy kobieta wyraziła zgodę na ewentualne usunięcie, czy może doszło do sytuacji, w której wycięcie macicy ratowało jej życie - wtedy lekarz ma pełne prawo tak postąpić.
W każdym razie jakby nie patrzyć więcej niż 2 cesarskie cięcia w życiu to bardzo duże obciążenie dla organizmu, istnieje niebezpieczeństwo pęknięcia macicy, co z kolei mogło by zakończyć się śmiercią. Ponadto na macicy tworzą się zrosty, dochodzą do tego nabyte pooperacyjne choroby (nie pamiętam nazw) - ogólnie cesarskie cięcie powinno być ostatecznością, operacją ratującą matkę i dziecko a nie zabiegiem wykonywanym na życzenie.
Czas edycji: 2009-09-26 o 09:22
|