Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-09-28, 10:52   #1808
edzia
Rozeznanie

GG do edzia Send a message via Skype™ to edzia
Dot.: zespół policystycznych jajników

Cytat:
Napisane przez Revenge_Girl Pokaż wiadomość
Mam 20 lat i zespól policystycznych jajników a do tego coś co się nazywa hypertestosteronizm (przekroczona normalna liczba testosteronu w organizmie). Nie mam okresu, przytyłam jak po ciąży i mam takie humory ze wszyscy ode mnie uciekają. Mam meszek nad ustami i włosy wokół pępka. Razem z chłopakiem planujemy wspólną przyszłość w tym założenie rodziny, marzę o dziecku, ale wiem że trudno będzie mi zostać mamą. Niedawno wykryto u mnie ZPJ, lekarz kazał mi schudnąć 20 kg , mimo iż mówiłam mu ,że cały czas stosuję dietę i ćwiczenia ale to nie pomaga mi zrzucić zbędnych kilogramów, kazał mi także rzucić palenie, co zrobiłam ale mimo to wyniki moich badań hormonalnych sa bez zmian. Nie przyjmuję żadnych hormonów, kiedyś brałam diane a poźniej luteine na wywołanie miesiączki ale nie pomogły. Nie wiem co mam robić, poszukać innego lekarza ginekologa-endokrynologa czy porzucić jakąkolwiek nadzieje na macierzyństwo.

Dziewczyno jesteś jeszcze młoda i nie możesz myśleć o tym,że masz porzucić nadzieję na macierzyństwo jest jeszcze za wcześnie na to ...ja bym proponowała znaleźć dobrego endo-ginekologa i zacząć się porządnie leczyć bo leczenie w przypadku PCOS musi być dokładnie zdiagnozowane i prowadzone odpowiednio nie może być tak że Ty nie masz w ogóle okresu musisz mieć podane odpowiednie leki na wywołanie i to nie są koniecznie pigułki ale są też różnego rodzaju plastry hormonalne a w nie których przypadkach jest stosowana laporoskopia ale to już raczej jest wykonywane u dziewczyn które starają się już o dziecko
Pozdrawiam i myśl pozytywnie i poszukaj szybciutko jakiegoś dobrego lekarza !!!
edzia jest offline Zgłoś do moderatora